Sveže

Dolga vas: V Dijaškem domu trenutno prebiva pet dijakov

Konec letošnjega avgusta so v Dolgi vasi odprli dijaški dom. Gre za stavbo, ki je nekoč bila del vsem dobro poznanega gostišča Kočar, katerega sta sestavljali dve stavbi, uporabna pa je o(b)stala le ena. Dijaški dom je sicer namenjen dijakom iz dvojezičnih krajev pokrajine ob Muri, ki želijo po osnovni šoli nadaljevati dvojezično izobraževanje v lendavski srednji šoli. Ureditev je financirala madžarska država.
Že več let so pri Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS) iskali rešitve za vzpostavitev oz. ureditev prenočišč, predvsem za potrebe srednješolcev, ki bi se iz preostalih dvojezičnih območij Prekmurja želeli šolati v lendavski Dvojezični srednji šoli. Aprila, leta 2021 je krovna organizacija pomurskih Madžarov v Prekmurju kupila tri stavbe, od katerih sta dve pred časom sestavljali vsem dobro poznano gostišče Kočar in po okrog dveh letih je dijaški dom oz. v poletnih mesecih hostel bil nared.

Odprtje se je odvilo 25. avgusta. Kupnino v višini 520.000 evrov je PMSNS z denarjem iz sosednje Madžarske plačal v dveh delih, 300 tisočakov pa je bilo namenjenih za ureditev objektov, od katerih je naposled o(b)stal le en. Po pisanju nekaterih medijev naj bi sicer za projekt bilo porabljenih še dvakrat več denarja, torej 1,9 milijona evrov.

Je pa omenjeni dijaški dom že pred samim odprtjem gostil štiri osebe, trenutno jih tam prebiva pet. Kapaciteta dijaškega doma je 42 postelj, ki so nameščene skupno v dvanajstih sobah in treh apartmajih. Z objektom upravlja podjetje Minta d.o.o., katere ustanoviteljica je PMSNS. Objekta sicer ni na seznamu dijaških oz. študentskih domov v Sloveniji, a ima objekt, ki je sicer zelo sodoben, tudi domski urnik, zagotovljen pa je tudi popoldanski in nočni nadzor. Pri PMSNS so prepričani, da se bo z leti zanimanje za bivanje dijakov ali študentov v omenjenem objektu povečevalo in ga bo posledično podprlo tudi šolsko ministrstvo.

Naslednje šolsko leto bi sicer prebivalcem v objektu naj bila zagotovljena tudi hrana in pijača.