Sveže

Dolga vas: Občina Lendava uspešno prodala zemljišče za postavitev fotovoltaične elektrarne

Občina Lendava je 30.12.2022 objavila javno dražbo za prodajo stavbnih zemljišč na območju Dolge vasi in sicer za namene postavitve fotovoltaične elektrarne. Včeraj so iz Občine Lendava sporočili, da so zemljišče uspešno prodali iz česar je moč sklepati, da bo na območju naše občine zgrajena večja fotovoltaična elektrarna.
Občina Lendava je organizirala javno dražbo za prodajo stavbnih zemljišč Dolgi vasi, na kateri so lahko sodelovali poslovni subjekti, ki kot svojo registrirano dejavnost opravljajo na trgu dejavnost energetike. Stavbna zemljišča, katerih skupna površina je 11.298 kvadratnih metrov, so se torej prodajale z namenom izgradnje sončne elektrarne in so se prodajale kot celota. Izklicna cena je znašala 163.109 evrov in se je lahko višala za 1.000 evrov.

Javna dražba je bila zaključena včeraj v dopoldanskem času. Zemljišča v naravi predstavljajo degradirane površine na območju stare opekarne v Dolgi vasi. Dražbe se je udeležilo devet podjetij, vsa pa so izpolnjevala predpisane pogoje. Končna ponujena cena, ki jo je podalo podjetje Modra energija d.o.o. iz Maribora, je bila 306.000 evrov. Z najugodnejšim ponudnikom bo Občina v naslednjih dneh pristopila k podpisu pogodbe o prodaji.

“Gre za priložnost in sicer, da nadaljujemo z delom na področju alternativnih virov energije in, da izkoriščamo prostorske danosti tudi za takšne namene. Gre za sončno elektrarno, ki bo lahko proizvedla 1MW električne energije. Tukaj seveda ne bomo odnehali, saj je naslednje degradirano območje območje nekdanjega odlagališča. Imamo tudi površine na strehah javnih objektov, ki jih želimo oddajat.

Na Občini imamo v načrtu ureditev nadstreškov na parkiriščih, kamor bi zainteresirani investitorji prav tako lahko postavili sončne elektrarne. Z nekaterimi se že pogovarjamo in vse to so potenciali, ki bodo lahko zagotavljali varnost našega elektroenergetskega sistema. S to objavo smo zganili skorajda celotno državo saj so nas klicali iz praktično vseh koncev Slovenije. Očitno je tdi to ena od priložnosti, da ‘rešujemo’ svoje parcele. Ta parcela je seveda nagibna, gradnja na njej ni mogoča, je parcela z južno lego in omogoča gradnjo tovrstne elektrarne,” je dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar.