Sveže

Dobrovnik: V okolici cerkve posekali lipe, župan in nekateri krajani ogorčeni

Ob cerkvi sv. Jakoba v Dobrovniku je minuli teden prišlo do poseka lip, na mestu katerih, po besedah tamkajšnjega župnika Simona Štihca sledi ureditev in postavitev klopi, narejenih prav iz tega lesa. Župan Občine Dobrovnik je razočaran in hkrati ogorčen. “Stoletnih Plečnikovih lip več ni, ki so simbol in ponos ter pojem slovenstva in središča Dobrovnika in okolice cerkve,” je zapisal.
Konec minulega tedna je župana Občine Dobrovnik Marjana Kardinarja in nekatere občane presenetil pogled na porušene lipe, ki so stale v okolici tamkajšnje župnijske cerkve, cerkve sv. Jakoba. “Gre za lipe, stare med 50 in 60 let. Center Dobrovnika urejamo z lipami, pojmom slovenstva. Urejamo tudi ves urbanizem. Gre za markantno točko Dobrovnika. Nihče ni vedel ničesar, kar naenkrat se je pričelo podiranje. Tako se to ne počne. Sam sem zelo razočaran. Naj ukrepa stroka in tisti, ki so za to. Župan je svoje naredil, sem opozoril, žal več od tega ne morem,” je dejal župan Kardinar in opomnil, da se najlepši center in stičišče občanov podira kot hišica iz škatle.

Župan je sicer o dogodku obvestil Javni zavod krajinski park Goričko in direktorico Stanko Dešnik, in jo vprašal, ali je o tem bilo izdano kulturnovarstveno soglasje in ali imajo v arhivu zavoda morda načrt ureditve okolice cerkve, ki ga je narisal Jože Plečnik. “Župnik sicer z menoj ne komunicira. Takšnega početja ne bomo dovolili, a na žalost se je zgodilo. Takšne stvari bi se bilo potrebno dogovoriti. Urejamo občinsko jedro z zgodbami, te lipe so bile dragocene in žaganja lip ni bilo v nobenem načrtu. Če tudi župnik ima kulturnovarstveno dovoljenje, je to katastrofa,” se je nad narejenim hudoval Kardinar in zaključil, da se take odločitve ne smejo sprejemati v ožji skupini in nestrokovno v smeri stanja lip in tudi urbanističnega izgleda centra Dobrovnika.

“Glede poseka lip, se je tako odločil gospodarski svet župnije Dobrovnik, ker želimo urediti okolico. Je pa zelo zanimivo naslednje: Takrat, ko so te lipe stale in je bilo potrebno čistiti okolico, ni bilo ne župana in tudi ne drugih občanov, sedaj pa vsi pametujejo. Posekali smo štiri lipe, ki so stale na našem zemljišču. O tem smo se pogovarjali dlje časa in se tako odločili. Posek se je zgodil v okviru ureditve okolice cerkve. Posajena bodo nova drevesa, postavljene bodo klopi, ki bodo narejene iz teh debel, urediti želimo manjši vodnjak, … Gre torej izključno za ureditev okolice. Župana bi prosil, da se v cerkvene zadeve ne vtikuje, o čemer ga bom sicer še obvestil,” nam je dejal tamkajšnji župnik, Simon Štihec.