Sveže

DARS bi preimenoval izvoza, občinski svetniki rekli ne

Že minulega decembra je na Občino Beltinci prišel dopis s strani DARS-a, v katerem je bila z njihove strani dana pobuda za preimenovanje priključkov na pomurski avtocesti (avtocesti A5). DARS bi namreč zaradi ugodnejšega obveščanja javnosti  o zastojih in o morebitnih obvozih, izvoza Gančani in Lipovci preimenoval po večjih krajih. Beltinski občinski svetniki rekli odločen ne.

V dopisu Občini Beltinci DARS navaja, da bi se s preimenovanjem dalo večji poudarek mestnemu središču Murski Soboti, in naravnemu zdravilišču Moravske Toplice. Navajajo tudi, da so se poimenovanja priključkov po majhnih krajih v času planiranja in izgradnje avtoceste izkazala kot neugodna. “S tem se obračamo na Občino Beltinci s prošnjo oz. pobudo za spremembo imen dveh priključkov, oz. izvozov iz avtoceste A5,” so zapisali pri DARSU.

“Poimenovanje izvozov oz. priključkov je ustrezno”

Občina Beltinci je mnenja, da je dosedanje poimenovanje izvozov oz. priključkov Gančani in Lipovci skladno z Uredbo o državnem lokacijskem načrtu za avtocesto, na odseku Beltinci – Lendava in prav tako poimenovanje priključka Lipovci ustrezno in skladno z omenjeno uredbo za smer avtoceste Maribor – slovensko-madžarska meja, odsek Vučja vas – Beltinci.

“S pomočjo sodobne tehnologije in uporabo množičnih načrtovalnikov poti, je mogoče potovanje načrtovati do najmanjše podrobnosti. V izogib jezikovnim in ostalim neenakostim ki nas spremljajo na poti pa je, vsaj takšna je praksa v tujini, smiselna uporaba numeričnih atributov priključka oz. izvoza. Med drugim je moč z dovoljeno signalizacijo uporabnike avtocest in hitrih cest usmeriti v turistične kraje,” so jasni na Občini Beltinci.

Med drugim na Občini Beltinci dodajajo, da sta imeni obeh izvozov pravilni, saj se vozniki pripeljejo v obe omenjeni naselji, imeni pa se uporabljata že od leta 2008, ljudje/vozniki pa so se na takšna poimenovanja navadili. “Oba izvoza sta tudi v obeh omenjenih katastrskih občinah,” še ugotavljajo v Beltincih. Proti poimenovanju sta sicer tudi oba sveta krajevnih skupnosti.

Kakšna pa naj bi bila poimenovanja po želji DARSA?

DARS bi avtocestni izvoz 8, ki je danes poimenovan Lipovci, preimenoval v izvoz Murska Sobota -vzhod, avtocestni izvoz 9, ki je danes poimenovan Gančani, pa v izvoz Moravske Toplice. Preimenovanja bi tudi bil deležen izvoz številka 7, izvoz Murska Sobota. Preimenovan bi bil v izvoz Murska Sobota -zahod.