Ostalo

Danes znova čez trideset, pozno popoldan prve kaplje

Prvi letošnji vročinski val nam že več dni zapored streže s temperaturami, višjimi od 30 stopinj Celzija. Nič drugače ne bo danes, saj jih bomo namerili do 33, pozno popoldne pa so že možne prve dežne kaplje.

Danes bo sprva delno jasno, le v osrednji in jugovzhodni Sloveniji bo nekaj več oblačnosti. Na Kočevskem ni izključena kakšna ploha ali nevihta že v jutranjih urah. Čez dan bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne nevihte, ki bodo sprva verjetnejše v zahodni polovici Slovenije, proti večeru pa v vzhodnih krajih. Možni bodo močnejši nalivi in toča. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, ob morju in na Goriškem okoli 23, najvišje dnevne pa od 27 do 33 stopinj C.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno. Na Primorskem bodo nevihte že dopoldne, drugod pa predvsem sredi dneva in popoldne. Krajevne padavine, deloma nevihte se bodo nadaljevale v noč na ponedeljek. V ponedeljek bo pretežno oblačno. Predvsem dopoldne bodo občasno še krajevne padavine, deloma plohe, na Primorskem tudi posamezne nevihte. Hladneje bo, na Primorskem bo zapihala šibka burja.

Pijte veliko vode!

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki se v vročini hitreje pokvari, zato je večja verjetnost zastrupitve. Živila naj bodo v hladilniku, predvsem mesni, jajčni in mlečni izdelki. Sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro umijte.

Na splošno, ne pozabite na večje količine brezalkoholnih pijač -predvsem vode. Pri sebi imejte vedno stekleničko vode. Če se pretirano potite, popijte manj kave, alkohola in drugih snovi, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa.

Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost, med katero spijte od dva do štiri kozarce brezalkoholne pijače na uro, najbolje izotonike za nadomestek soli in mineralov, ki jih izgubljate s potenjem.

Poskrbite tudi za živali!

Različne živali v vročih poletnih dneh potrebujejo oskrbo. Ne pozabimo na obilico vode, hrano in primeren prostor v senci ali hladnem prostoru. To na splošno velja za vse živali, ne le za pse in mačke, ki so kot domače živali najpogostejši. Živali nikakor ne puščajte v avtomobilih.