Ostalo

Danes je Božič!

Danes je božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. Verniki ga bodo letos pričakali in proslavili z obredi v cerkvah, seveda ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov, ponekod bodo bogoslužja potekala tudi preko spleta.
Božič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških, protestantskih in v večini pravoslavnih Cerkva praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan.

Praznovanje korenini še iz predkrščanskih časov, ko so mnoga ljudstva častila nastop zimskega solsticija, ko se dan začne ponovno daljšati in tako simbolizira zmago dobrega nad zlim. Čas torej, ko zima res zaživi v vsem svojem sijaju in sonce zmaga nad temo, je širom sveta že dolgo čas praznovanja.

Bistvo krščanskega božiča je praznovanje rojstva Jezusa Kristusa. Sveto pismo (Lukov evangelij) pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. V Betlehemu nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker druge postelje zanj nista imela. V spomin na ta dogodek kristjani postavljajo jaslice. Navada pošiljanja voščilnic in okraševanja božičnega drevesca izvira iz 19. stoletja in ima le malo skupnega s krščanstvom.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, ko se je po verovanju kristjanov Jožefu in Mariji v majhnem mestecu Betlehem rodil Jezus. Tega je Marija po navedbah v evangelijih povila in položila v jasli v hlevu, ker drugje zanje ni bilo prostora. Ko se je Jezus rodil, je na nebu vzšla zvezda, ki je oznanila, da se je rodil odrešenik. Na praznik se začno verniki pripravljati z adventom, ki se je letos začel 29. novembra in se bo končal danes, na sveti večer. Mnogi verniki bodo danes, kot je običaj, postavili jaslice in okrasili božična drevesa.

Med prazniki je zbiranje ljudi dovoljeno

Zbiranje je dovoljeno članom največ treh gospodinjstev, če se pred tem testirajo s hitrim testom za samotestiranje. 24., 25. in 31. decembra 2021 ter 1. januarja 2022 je dovoljeno zbiranje skupini oseb, če gre za člane največ treh gospodinjstev. Tako zbiranje je dovoljeno pod pogojem, da vse osebe, starejše od šest let, pred zbiranjem opravijo testiranje s presejalnim testom HAG za samotestiranje.

Tudi v uredništvu Lendavainfo.com Vam želimo miren in vesel božič!