Ostalo

Danes in jutri lahko pričakujemo nekaj dežnih kapelj, toplo znova čez vikend, cvetenje trav v največjem razmahu

Včeraj je bilo na vzhodu države večinoma sončno, v zahodni polovici Slovenije pa je predvsem popoldne bilo več oblačnosti. Danes in jutri lahko pričakujemo nekaj dežnih kapelj, nato do petka temperature okrog 21 stopinj Celzija. Vikend bo znova sončen.
Včerajšnji dan je bil precej s soncem obsijan. V popoldanskem času smo izmerili 27 stopinj Celzija, občutek vročine pa je bil 30 stopinj Celzija. A če smo se včerajšnji dan praktično “kopali” v soncu, pa za danes in jutri tega ne moremo reči, saj sta pred nami dva dneva, ki bosta nekoliko mokra. Dnevne temperature se nad 21 stopinj Celzija ne bodo dvignile, topleje bo znova v petek in soboto. Od vključno srede se bodo izmenjevali sončni žarki in oblaki, posebno toplo ne bo. 

Minulo noč so padavine, tudi nevihte od zahoda zajele večji del države. Najnižje jutranje temperature so bile od 11 do 16, ob morju okoli 18 stopinj Celzija. Današnja deževna situacija bi se lahko hitro spremenila v kakšno nevihto. Podobno bo tudi jutri. Nad večjim delom Evrope je šibko ciklonsko območje. Vremenska fronta je dosegla Alpe in bo v noči na ponedeljek dosegla naše kraje. Z jugozahodnikom v višinah k nam doteka dokaj topel in postopno bolj vlažen zrak.

Cvetenje trav v največjem razmahu

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, prisoten bo še cvetni prah trpotca in kislice. Cvetijo žužkocvetne lipe, bezeg in liguster (kalina), splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, več ga je v neposredni bližini rastlin, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec. V zraku bo še cvetni prah bora, koprivovk in velikega pajesena. Padavine bodo zmanjšale obremenitev zraka s cvetnim prahom. Zaznane so bile povečane obremenitve s sporami plesni, prevladuje Cladosporium. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.