Ostalo

Današnji popoldan se bi nad našimi kraji lahko razvilo burno nevihtno dogajanje

Severozahodno in severno Slovenijo je včeraj zgodaj dopoldan od zahoda prešel nevihtni pas z nalivi in močnimi sunki vetra. Krajevno so nastajala neurja z močnimi sunki vetra, lokalno pa tudi nalivi. Iz več krajev po Sloveniji so poročali o nevšečnostih, ponekod je bila prekinjena tudi dobava električne energije. Danes bi se burno nevihtno dogajanje lahko razvilo prav nad našimi kraji.
Včerajšnja sreda se je marsikje začela vremensko zelo burno. Iznad Italije je našo državo dosegel večji nevihtni sistem, ki se je ob pomikanju proti vzhodu še nekoliko okrepil. Izoblikovala se je močna nevihtna linija, ki so jo spremljali nalivi in viharni sunki vetra. Današnji popoldan pa bi lahko bili “na vrsti” mi, saj bo naše kraje takrat prešla vremenska fronta.

“Pričakujemo lahko razvoj močnejših neviht, ki lahko ponekod prerastejo v krajevna neurja. Največjo težavo bo predstavljal nevihtni piš oz. orkanski veter, ki lahko povzroči obširen vetrolom. Kake izlete v naravo, pohodništvo ali gibanje na prostem ter v območju mestnih parkov močno odsvetujemo. Veter lahko podira drevesa, lomi veje, odnaša predmete ter odkriva strehe. Najmočnejši sunki vetra lahko dosežejo hitrosti do 100 km/h,” so zapisali pri Neurje.si.

Vremenska slika za četrtek, 13.7.2023 (popoldan). Puščice prikazujejo predvideno gibanje močne nevihtne celice.

Danes bo sicer spremenljivo do pretežno oblačno. Plohe in nevihte se bodo postopno razširile nad vso Slovenijo, možna bodo krajevna neurja. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 23 do 28, na jugovzhodu ter na Primorskem do 32 °C. Danes bo torej vročina nekoliko nižja, a se bo v prihodnjih dneh vnovič vrnila na “ustaljene tirnice”. Hladna fronta je dosegla srednjo Evropo in prinaša nestabilno vreme tudi območju Alp. K nam od zahoda priteka topel in občasno bolj vlažen zrak.

Nov pas močnejših neviht nas bo predvidoma dosegel sredi dneva. Vse se je sicer začelo na vzhodu Francije, kjer so se v torek pozno popoldne razbesnele silovite nevihte z zelo debelo točo.

V vednost: Samo napovedovanje neviht je zelo kompleksno in zahtevno saj žal še ni tehnologije, ki bi nam omogočala natančno napovedovanje razvoja neviht nad manjšimi območji. Vedno so možna odstopanja in to je normalno, povsod in v vseh državah sveta.