Ostalo

Črenšovci: Prva izredna seja občinskega sveta, zaradi domnevnega žaljenja nadzornega odbora Občine Črenšovci

Minuli torek, 8. maja se je v gasilsko-vaškem domu v Črenšovcih na pobudo večine občinskih svetnikov Občine Črenšovci odvila 1. izredna seja občinskega sveta Občine Črenšovci. Seja je zajemala tri točke dnevnega reda, od katerih je prav tretja točka obravnavala razlog za sklic izredne seje.
Prvo izredno sejo občinskega sveta Občine Črenšovci je sklicala večina občinskih svetnikov, na osnovi dopisa predsednice Nadzornega odbora Sandre Ribarič. Dopis, katerega smo prejeli tudi v naše uredništvo opisuje dogodke z dne 16. aprila, ko se je odvijala 11. redna seja nadzornega odbora Občine Črenšovci. Tam naj bi, sodeč po pisanju Ribaričeve, črenšovski župan Anton Törnar vpričo vseh prisotnih slednjo žalil, občinski svet pa mu je v tretji točki dnevnega reda očital še kršitve občinskega statuta in poslovnika občinskega sveta.

V dopisu je Ribaričeva zapisala, da se je na 11. redni seji nadzornega odbora Občine Črenšovci vse začelo po vprašanju glede nabave klorirne naprave ter sanacije Kleklovega doma. “Župan ni želel dajati pojasnil in dejal, naj si same iščemo kar rabimo ter da se naj ekzaktno izrečemo kaj je narobe, kaj ga obtožujemo. Nakar prične žaliti vse članice Nadzornega odbora, da ga ne priznava in da ga sem ga javno obtožila, da je kriv, ker je prevažal sode v gorice, kljub temu, da je plačal Občini strošek, da nimam pojma o delu Nadzornega odbora da naj grem v šolo, me zmerjal z vajenkami, kričal, preklinjal, močno udaril po mizi, …”

Župan je vnovič pričel preklinjati. Celotna “predstava” je po pisanju Ribaričeve trajala 45 minut, župan pa je po prošnji Ribaričeve, sicer ne brez težav, zapustil omenjeno 11. sejo Nadzornega odbora, a se kmalu za tem znova vrnil ter nadaljeval z žaljivkami in zmerjanjem. Ribaričeva še piše, da naj bi se sicer podoben incident zgodil pred dvema letoma, a v veliko milejši obliki.

Večina občinskih svetnikov je sicer na prvi izredni seji obsodila obnašanje župana Törnarja. Dušan Utroša je dejal, da so “očitno problem vsi tisti, ki se ne pokoravajo, ki mislijo s svojo glavo in ki so neodvisni.” Ta je županu očital, da ga takšen (aroganten) odnos o drugače mislečih, moti. Ta je še dejal, da nadzorniki iščejo tisto, kar je za svetnike pereča tema, ugotovljene zadeve pa naj županu ne bi bile všeč.

Med drugim so padale tudi besede, da gre za politični obračun v letu lokalnih volitev. Ribaričeva je želela izvedeti vzrok žalitev, a zaman. Župan je vztrajal, da se je opravičil, mnenje pa da bo ostalo pri njem, saj da ni naiven. Törnar je precej samozavestno dejal, da občinski svet ne more narediti ničesar, Utroša pa mu je pripomnil, da je v Sloveniji “odstaviti župana, nemogoče.”

Občinski svetnik Miha Horvat je županu očital, da ta ne uvršča predlogov občinskih svetnikov na redne seje, čeprav bi jih moral in da s tem posredno zavira razvoj občine. Törnar se je ob tem navezal na predmetno zadevo stimulacije študentom in dejal, da “Občina nima toliko denarja, da bi ga lahko delila.”