Sveže

Črenšovci: Letošnje leto posvetili Jožefu Kleklu starejšemu

Občina Črenšovci je leto 2024 razglasila za Kleklovo leto. Mineva namreč 150 let od rojstva duhovnika in politika Jožefa Klekla starejšega, ki je imel veliko vlogo pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Županja Črenšovcev Vera Markoja je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala, da je bil velik domoljub in svetel zgled ter vodnik skozi čas.
Včerajšnji popoldan se je v dvorani župnijskega doma v Črenšovcih odvila tiskovna konferenca, na kateri so spregovorili o aktivnostih v “Kleklovem letu 2024.” Letos obeležujemo 150. letnico rojstva Jožefa Klekla st., narodnega buditelja, duhovnika, pisatelja in politika (1874 – 1948). Občinski svet Občine Črenšovci je na pobudo Fundacije Jožefa Klekla st. leto 2024 razglasil za “Kleklovo leto.” Skupaj s Škofijo Murska Sobota, Župnijo Črenšovci in Fundacijo Jožefa Klekla st. so oblikovali program, ki so ga tudi predstavili. Na tiskovni konferenci so sodelovali Vera Markoja, županja Občine Črenšovci, msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof, izr. prof. dr. Andrej Hozjan, predsednik Uprave Fundacije Jožefa Klekla st. in Zoran Car, župnik Župnije Črenšovci.

Jožef Klekl st. imel veliko vlogo pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Kot je dejala Markoja, bodo osvežili in ljudem iz pokrajine ob Muri ter širše ponovno predstavili pomen in vlogo tega pomembnega Prekmurca. Dogodki bodo se v Črenšovcih odvijali čez vse leto, najpomembnejši pa bodo na sporedu meseca oktobra. O Kleklu st. pripravljajo znanstveni simpozij, razstavo, akademijo z naslovom Vračanja in vrnitev o Kleklovem življenju, o Kleklu pa se bo posnel tudi dokumentarni film. Tamkajšnji osnovni šoli, Črenšovska in Bistriška, bosta organizirali kulturni dan, ki bo posvečen prav slednjemu.

Pri tem velja omeniti, da bodo posmrtni ostanki Klekla preneseni iz Murske Sobote v Črenšovce. Slovesna sveta maša, ki bo krona Kleklovega leta, bo dan kasneje, torej 13. oktobra v Črenšovcih, ko bodo tudi zapeli združeni pevski zbori iz črenšovske župnije in ostalih župnij soboške škofije ob orkestralni spremljavi. Ostanki bodo shranjeni v črenšovski cerkvi v kapeli Fatimske Matere Božje. V začetku decembra bo še slovesnost ob 120-letnici začetka izhajanja Marijinega lista in 110-letnici začetka izhajanja Novin.

Jožef Klekl st. se je rodil 13. oktobra 1874 na Krajni. Izhajal je iz zavedne prekmurske družine. “Naša domača hiša, kjer sem se bil rodil, je bila vedno slovenska in doma, v tej rodni hiši, se je z menoj vred rodil tudi slovenski duh, zavest, ponos slovenstva,” je zapisal. Umrl je 30. maja 1948 v Murski Soboti, kjer so ga tudi pokopali.