Sveže

Čez mejo so se srečali župani Murskega Središća, južne Štajerske in Lentija ter župan Občine Lendava s predsednikom HKD Pomurje

Ob vstopu sosednje Republike Hrvaške v Evropsko unijo so med drugim bili obnovljeni stiki Murskega Središća z mesti oz. občinami v bližnji oz. dalnji okolici, s katerimi je to najsevernejše mesto na Hrvaškem bilo povezano že pred desetletji. Župan mesta Mursko Središče Dražen Srpak je včeraj v svojo sredino povabil župana Občine Lendava Janeza Magyarja, ter župana mesta Lenti, László Horvátha, župana južne avstrijske Štajerske Aleksandra Majcena, povabilu pa se zaradi obveznosti ni uspel odzvati župan mesta Bad Radkersburg, Karl Lautner. Srečanju, ki je temeljilo na bodočem črpanju evropskih sredstev, je prisostvoval tudi Đanino Kutnjak, predsednik HKD Pomurje iz Lendave.
Sporazumi o sodelovanju z Občino Lendava in mestom Lenti že obstajajo, v Murskem Središću, ki je sicer trenutno v predvolilnem času, saj bodo tam čez 16 dni lokalne volitve, pa se nadejajo sodelovanja še z Bad Radkersburgom oz. avstrijsko Radgono. Čeprav se župan omenjenega mesta zaradi neodložljivih obveznosti sestanka ni mogel udeležiti, so prisotni kljub temu uspešno opravili pogovore o bodočih evropskih projektih, ki bodo temeljili na čezmejnem sodelovanju, cilj katerih je seveda črpati kar največ evropskih sredstev za razvoj in investicije.

“Mursko Središće in Lenti že sodelujeta v kar dveh evropskih projektih, Energy tour in Cross cultural tool – kit. Mesta oz. občine so že sicer partnerji v projektih, financiranih iz evropskih fondov, župan Dražen Srpak pa je prisotne med drugim informiral o projektih ki so v teku, preko katerih je Mursko Središće že uspelo prečrpati 22 milijonov evrov. Vodstva čezmejnih občin in regij so seveda že opazili pospešen razvoj Murskega Središća v minulem desetletju in izrazili željo po nadaljevanju sodelovanja in predvsem nadgradnji, z apliciranjem novih projektov v okviru čezmejnega sodelovanja. Mesta in občine, ki delijo skupno preteklost in prihodnost, imajo veliko razlogov za sodelovanje tudi na takšnih ravneh,” so sporočili iz Murskega Središća.

Med drugim omenjena mesta že dlje časa sodelujejo na področju kulture. Organizacija prireditev trenutno zaradi vsem dobro poznanih epidemioloških ukrepov seveda ni možna, so pa se prisotni pogovarjali tudi o času, ko se bo svetovna pandemija zaključila. Dražen Srpak je predlagal, da bi vsa med seboj sodelujoča mesta organizirala skupno proslavo, ki bi bila organizirana v Murskem Središću in ki bi se zaključila z ognjemetom. Vsi prisotni so iniciativo podprli, “dogodek bi lahko imenovali Corona finish party,” pa je ob koncu hudomušno pripomnil Aleksander Majcen.