Ostalo

Boste se vi tudi v teh dneh “zgenili?”

Nacionalni inštitut za javno zdravje – območna enota Murska Sobota, je tudi v novem letu pripravil akcijo “zgeni.se,” katere namen je motivirati prebivalce pomurske regije k večji telesni dejavnosti. “Telesna dejavnost, gibanje, je pomemben element zdravega življenjskega sloga in pomemben dejavnik v ohranjanju in krepitvi zdravja. Pri tem ponovno poudarjajo in spodbujajo k povečani telesni dejavnosti,” so zapisali.
“Velikokrat se v novoletne zaobljube vključi ravno telesno dejavnost, žal pa pogosto ni vedno uresničljivo. Zato smo se odločili, da tudi v letošnjem letu zapišemo gibalno novoletno zaobljubo in jo skušamo s skupnimi močmi uresničiti,” so uvodoma zapisali pri NIJZ – OE Murska Sobota. K zbiranju se lahko pridruži vsak- od najmlajšega do najstarejšega. Zajete so vse telesne aktivnosti: tek, hoja, kolesarjenje, smučanje, drsanje, nogomet, badminton, joga, zumba, lovljenje, krepilne vaje, … Pomembno je samo, da ne pozabite beležiti in seštevati minute ter jih sporočiti. “Prosimo pa vas, da pri tem upoštevate vsa higienska priporočila, ki veljajo,” so še sporočili.

Kako začeti?

 1. Svoj vsakdan preživimo čim bolj aktivno, to pomeni, da čim več hodimo peš, uporabljamo stopnice namesto dvigala, v službi prekinjamo sedenje s krajšimi aktivnimi odmori, itd.;
 2. Telesno dejavnost postopoma vključujemo v svoj vsakdan;
 3. Izbiramo med aktivnostmi, ki so nam všeč oz. katere nas veselijo in motivirajo. Svetujemo, da izbirate med:
  – aerobnimi gibalnimi dejavnostmi (npr. hitra hoja, tek, kolesarjenje, ples, …),
  – vajami za zdrave kosti (npr. dvigovanje primernih uteži ali bremen, igre z žogo, igre z loparji, …),
  – vajami za ohranjanje mišične mase (npr. dvigovanje primernih uteži ali bremen),
  – vajami za gibljivost ter vajami za moč (joga, pilates in podobno);
  – Lahko začnemo s preprostimi vajami ali aktivnostmi, ki jih nato nadgrajujemo in izvajamo intenzivneje.
 4. Starejšim od 65 let in kroničnim bolnikom svetujemo, da se pred pričetkom vadb posvetujejo z osebnim zdravnikom, ki bo presodil o tem katero vrsto telesne aktivnosti izbrati in kako intenzivno jo izvajati.

Zbrane minute lahko pošljite preko vprašalnika, dostopnega na: https://www.1ka.si/a/2724e90c ali preko FB Messenger-ja “Zgeni.se”.

“V znak podpore akciji označite objave (fotografije, storye) na socialnih omrežjih z @zgeni.se, #zgenise in #zimskagibanica. Spremljajte jih na naši FB strani in Instagram profilu »Zgeni.se«, kjer boste našli vse podrobnosti o akciji. K sodelovanju povabite še svoje družinske člane, prijatelje, sorodnike, sodelavce, …,” zaključujejo.