Sveže

Bizarno: Mejni prehod Petišovci: Hrvaški policisti Slovence kaznujejo, rojakov pač ne

Na sosednjem Hrvaškem je 7.3.2019 v veljavo na nekaterih cestah stopila prepoved prometa tovornih vozil nad 7,5 ton, česar pa so se najbolj razveselili v Murskem Središću, Čakovcu ter v vaseh med omenjenima mestoma. Takšna prepoved tukajšnjih avtoprevoznikov ne jezi le zaradi dodatnih stroškov in eno uro daljše vožnje, temveč tudi zaradi diskriminatornega dejstva, da hrvaški policisti na meji slovenske voznike tovornjakov kaznujejo, rojakov pač ne.
Hrvaška policija slovenskim tovornjakarjem ob poskusu prečkanja državne meje na mejnem prehodu Petišovci najprej naloži visoko denarno kazen, nato pa jih preusmeri na drug mejni prehod. Za hrvaške tovornjake takšna pravila ne veljajo, saj hrvaška policija rojakov ne kaznuje in jih mirno spusti čez, kljub opozorilni tabli.

Za medije so spregovorili razočarani, predvsem pa besni avtoprevozniki iz okolice Lendave, ki želijo ostati anonimni, saj ne želijo težav s hrvaškimi varnostnimi organi. “Kje je sedaj naša infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek,” se sprašujejo in hkrati dodajajo, da bo nekdo sosedom pač moral pojasniti, da so pravila enaka za vse.

Poleg nepriznavanja arbitražne razsodbe, bi takšno diskriminatorno vedenje lahko postalo novo jabolko spora med obema državama. “Na zadnje sem bil priča takšnemu vedenju v ponedeljek zjutraj. Mene kot Slovenca niso spustili čez mejo, kmalu za tem pa takšnih težav ni imel voznik hrvaškega priklopnika, ki je imel registrsko oznako ČK. Za njega prometni znak ne velja?” Se hudujejo avtoprevozniki.

Hrvaška policistka prizna: “Domače spuščamo čez, če je njegov cilj blizu”

Celotni severni del avtoprevoznikov je sedaj nekako odrezan, pot do Čakovca pa se podaljša za dobro uro. Pri tem seveda velja omeniti, da je kazen za voznika tovornega vozila 150 evrov. Novinarji informativne oddaje Svet na Kanalu A so posneli in tudi objavili posnetek, v katerem hrvaška policistka na hrvaškem delu mejnega prehoda Petišovci prizna, da domače avtoprevoznike čez mejo spustijo brez težav, če je njihov cilj blizu. A prometni znak, postavljen pred mejnim prehodom seveda velja brez izjem tako za Hrvata kot za Slovenca.

“Pri odločitvi hrvaških oblasti na mejnem prehodu Petišovci gre za enostranski ukrep, na katerega Ministrstvo za infrastrukturo ni nikoli podalo nobenega soglasja, oz. takšne namere Republike Hrvaške ne bi nikoli podprlo. Iščemo rešitve, ki bodo sprejemljive tako za lokalno prebivalstvo kakor tudi za slovenski avtoprevozniški sektor,” so iz Ministrstva za infrastrukturo odgovorili kolegom iz Kanala A.