Sveže

Alojza Stariča obsodili “le” zaradi povzročitve lahkih telesnih poškodb

Spomnimo: Tretji dan avgusta 2015 smo poročali o neljubem dogodku, ko je moški na območju Apač med vožnjo z nožem želel ubiti svojo ženo. Včeraj se je sojenje končalo. Starič je bil na murskosoboškem sodišču obsojen “le” za povzročitev lahke telesne poškodbe.

Policisti Policijske uprave Murska Sobota so bili lanskega tretjega avgusta obveščeni, da je moški na območju Apač med vožnjo v osebnem avtomobilu kot sopotnik, z nožem poskušal ubiti svojo ženo. Po dejanju je moški zapustil avtomobil in zbežal, policisti pa so storilca iskali nekaj dni in ga naposled našli na območju naselja Nasova. Vzrok naj bi bile domnevne težave v zakonu.

Sodišče se je določilo za spremembo kaznivega dejanja

Z izvedbo še zadnjih dokazov, predvsem predstavitve izvedenskega mnenja, ki ga je pripravil Inštitut za sodno medicino RS, ter zaključnimi govori in izrekom sobe, se je pred velikim senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki mu je predsedovala sodnica Natalija Pavlič Goldinskij, končala glavna obravnava zoper 46 – letnega Alojza Stariča iz Mahovcev v Apaški dolini. Tožilstvo ga je namreč bremenilo nedokončanega uboja deset let mlajše soproge Valerije, Starič pa je že od začetka lanskega avgusta bil v priporu. Sedaj pa se je vse spremenilo, saj je sodišče ocenilo, da ni šlo za poskus uboja za kar je predvidena bistveno višja sankcija, temveč se je odločilo za spremembo kaznivega dejanja, ter mu je zaradi povzročitve lahkih telesnih poškodb izreklo šestmesečno zaporno kazen.

Ob tem ga je sodišče oprostilo plačila vseh sodnih stroškov ter mu odpravilo pripor, Starič pa je tako po dobrih petih mesecih prebitih v murskosoboških zaporih, minulo noč že prespal v Apaški dolini, a najverjetneje ne pri soprogi Valeriji v Mahovcih, temveč bržkone na domačiji staršev in brata v bližnjih Lešanah.

Ključno dejstvo v primeru je bilo mnenje strokovnjaka Inštituta za sodno medicino RS, s katerim odvetnik obtoženega, Igor Vinčec ni bil zadovoljen. Zahteval je namreč drugo mnenje, saj je želel opredelitev strokovnjakov ali je v primeru napada njegovega varovanca na ženo Valerijo bil uporabljen nož ali pa izvijač, potem kakšna sila je pri napadu uporabljena, in ali gre za vbodne rane ali vreznine. In čeprav je izvedenec, na vprašanje tožilca potrdil, da je orodje bilo življenjsko nevarno, je dejal, da je šlo za izvijač in ne nož, potem, da je šlo za vreznine in da je uporabljena le zmerna če že ne minimalna sila. Vse to je bila voda na mlin obtoženega Stariča, a kljub temu je višji državni tožilec Žarko Bejek, potem ko je nekoliko modificiral obtožnico.