Sveže

Aleš Puklavec: “Pripravljeni smo na nove izzive s ključnim poudarkom na proizvodnji in razvojnem oddelku”

Po tem, ko so pri podjetju Virs iz Lendave konec meseca marca končali s širitvijo proizvodne hale, ti že gledajo v prihodnost in kujejo nove načrte za širitev podjetja in posledično tudi nove zaposlitve. Kot smo poročali že včeraj, je bila v mestni hiši podpisana kupoprodajna pogodba za dobrih 8 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v industrijski in poslovni coni med Občino Lendava in podjetjem Virs, ki je med drugim dobitnik naziva zlata gazela za leto 2019.
Konec meseca marca so pri podjetju Virs zaključili s širitvijo hale, ki bo namenjena proizvodnji, dela pa je izvajalo domače gradbeno podjetje Legartis. “Hala je trenutno v fazi opremljanja. Zaključek opremljanja je sicer že zelo blizu, kar pomeni, da bo hala že kmalu polno operativna. Okvirno v enem tednu. Z omenjeno halo smo tako povečali proizvodne kapacitete za gradnjo robotskih celic za avtomatizacijo varjenja. Sama gradnja je bila financirana iz lastnih sredstev, nekaj denarja pa smo uspeli dobiti s strani države za potrebe nakupa opreme,” je uvodoma dejal Puklavec, ki poudarja, da razširitev proizvodnih zmogljivosti seveda pomeni tudi nova delovna mesta, pa tudi prerazporeditev že zaposlenih.

Virs se bo še širil

Kot so sporočili iz Občine Lendava, je “podpis pogodbe za nakup zemljišča še en pomemben korak do novih vlaganj in potrditev, da je Občina pri zagotavljanju dobrih pogojev podjetjem na pravi poti.” Kot nam je sogovornik v nadaljevanju dejal, bodo tudi s pomočjo novega zemljišča lahko širili proizvodne zmogljivosti. “Za ta del moramo najprej pripraviti projekte, a v osnovi strmimo k dodatnemu povečanju proizvodnih zmogljivosti. Tukaj bo nastal razvojni oddelek, zgrajene bodo pisarne ter pomožni prostori, kot so jedilnica, garderobe, sejne sobe, demonstracijski prostor, … pa seveda tudi hala. Vsebino bomo sicer še natančno definirali, a to bo pot, po kateri bomo šli. Na novem zemljišču je sicer dovolj prostora, da bomo lahko tudi v prihodnosti morda še kaj dodatno gradili oz. se širili” je izpostavil Aleš Puklavec. Zemljišče v tej fazi torej ne bo v celoti pozidano, naložba je dolgoročna, en objekt, ki bo zadostoval trenutnim potrebam pa bo zagotovo zgrajen v roku dveh let, saj tako veleva pogodba. “Že sicer pa je dve leti obdobje, v katerem pri nas zagotovo kaj zgradimo,” je še dejal in dodal, da to prav tako pomeni potrebo po novih kadrih (diplomiranih inženirjih, elektrotehnikih, elektrotehnikih računalništva, strojnikih, …).

S poslovanjem v letu 2020 zadovoljni, največ izvoza v soseščino

“Poslovanje našega podjetja je bilo stabilno, kljub tem zaostrenim razmeram. Poslovali smo dobro, sicer nekoliko pod načrti, a kljub razmeram smo zadovoljni. Naročila imamo, zaenkrat v prihodnost gledamo optimistično in zato tudi investiramo. Lani smo torej precej investirali v gradnjo objekta ter nakup opreme in tudi v tekočem ter naslednjem bomo vlagali. Kar se pa tiče prodaje, pa lahko povem, da največ izvozimo v tujino, v soseščino, torej v države, ki jih lahko hitro dosežemo. Primarni trg je seveda Slovenija, sledijo pa Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Bolgarija, … Korona je seveda vplivala na naše poslovanje s tujino, s tem mislim predvsem na poslovna potovanja, udeležbe na sejmih, … V času korone nismo odpuščali, naša ekipa se je povečala, izkoristili smo nadomestila, ki smo jih prejeli s strani države, a jih bomo vrnili, saj upad poslovanja torej ni bil tako velik, da bi bili do tega nadomestila upravičeni,” je zaključil Puklavec.