Ostalo

Akcija sterilizacij in kastracij psov in mačk

Zaradi velikega problema zavrženih in nezaželenih živali, v Društvu za zaščito živali Pomurja letos že tretjič organizirajo akcijo sterilizacij/kastracij psov in mačk. Akcija bo potekala na vseh veterinarskih postajah v Pomurju. Tudi v Lendavi.

Med 1. oktobrom in 31. novembrom poteka akcija sterilizacij in kastracij psov in mačk. V praksi to pomeni, da imate vsi lastniki omenjenih štirinožcev 20% popust pri kastraciji ali sterilizaciji. “Zakaj žival kastrirati? prvi in najpomembnejši razlog je zagotovo ta, ker za vse živali ni dovolj domov. Živali, ki se skotijo kot nezaželene, pogosto pristanejo na cesti, so zanemarjene ali v zavetiščih, kjer pa žival po 30 dneh bivanja lahko usmrtijo,” pravijo na Društvu za zaščito živali Pomurja.

Ubijanje mladičev je protizakonito in spada med kazniva dejanja. Globa za takšno početje se giblje med 800 in 1200 evri. Skrbnik živali je odgovoren tudi za potomstvo svoje živali! S 1.1.2015 je ob registraciji psa potrebno vpisati tudi izvor.

“Sterilizirane in kastrirane živali so tudi bolj sprejemljive za okolico in obvladljivejše za skrbnike, saj je manj pobegov, pretepov in označevanje teritorija, hkrati pa se živali bolj držijo doma. Živali so prav tako varne pred spolno prenosljivimi boleznimi in nekaterimi oblikami raka. Mačke še vedno lovijo miši in psi še vedno varujejo svojo družino in posest,” zaključujejo pri Društvu za zaščito živali Pomurja.

V Lendavi lahko svoje štirinožne prijatelje kastrirate ali sterilizirate pri veterinarski ambulanti Tušar na Mlinski ulici (031/663-925), ali na veterinarski postaji Lendava na Kolodvorski ulici (031/343-658).