Ostalo

7. februar, dan varne rabe interneta: Varnost na spletu je dolžnost in odgovornost vseh uporabnikov

7. februar je dan varne rabe interneta. Letos je v Sloveniji osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin. Med najbolj ogroženimi uporabniki spleta so otroci, predvsem zaradi svoje mladosti, neizkušenosti, radovednosti in naivnosti.
Internet je odličen prostor za igro, učenje in povezovanje otrok in mladostnikov. Pametne naprave imajo ogromno prednosti, kot so lažje izobraževanje, vzpostavljanje družbenih stikov in informiranje, vendar pa s sabo prinašajo veliko možnosti za različne vrste zlorab in nasilja. Vsi otroci, ki uporabljajo internet, lahko zaradi svojih najrazličnejših dejavnosti na spletu zaidejo v tvegano in nevarno situacijo.

Otroci so med najbolj ogroženimi uporabniki spleta

Otroci so zaradi svoje mladosti, neizkušenosti, radovednosti in naivnosti med najbolj ogroženimi uporabniki spleta. Med uporabljanjem različnih aplikacij, družbenih omrežij, elektronske pošte, spletnih strani, forumov in igranja računalniških iger lahko postanejo žrtve različnih spletnih zlorab. Na teh omrežjih so namreč prisotni tudi ljudje, ki izkoriščajo ranljivost otrok, da bi pridobili protipravno premoženjsko korist ali jih zlorabili.

Starši morajo tu odigrati veliko vlogo, predvsem pri preventivi pred spletnim nasiljem in spletnimi spolnimi zlorabami svojih otrok.

Odkrivanje spolnih zlorab na spletu je ena prednostnih nalog policije

Preventivno delovanje ter preiskovanje, odkrivanje in pregon spolnih zlorab na spletu je ena od prednostnih nalog policije tudi v letu 2023.

Spolna zloraba otrok je eno najtežjih kaznivih dejanj, ki ima za žrtve daljnosežne in resne življenjske posledice. V zadnjih letih, zlasti med pandemijo covida, se je število prijav zaznanih spolnih zlorab otrok prek spleta povečalo, kljub temu pa velik del zlorab ostaja neprijavljenih.

Za učinkovit boj proti spolni zlorabi in izkoriščanju otrok na spletu imajo osrednjo vlogo ponudniki internetnih storitev. Preiskovalci namreč ne morejo izvajati učinkovitih preiskav brez tesnega sodelovanja s ponudniki, ki so najboljši za odkrivanje primerov spolne zlorabe otrok na svojih platformah. Spolna zloraba otrok lahko poteka tako v fizičnem kot v spletnem okolju, a danes večino teh primerov zaznamuje vsaj delna spletna komponenta (spletna izmenjava gradiv, ki prikazujejo zlorabe grooming; ogledovanje gradiv, ki lahko vodi v fizične zlorabe otrok). Glavnino primerov spolnih zlorab otrok se obravnava na podlagi prostovoljnih prijav spletnih ponudnikov.

Slovenski kriminalisti in policisti so vključeni v različne preventivne programe. V mednarodnem okolju so vključeni v preventivno akcijo Reci ne! (angleško Say no!), ki opozarja na spolne zlorabe otrok prek interneta. V sklopu tega primarno izvajajo predavanja za ravnatelje srednjih in osnovnih šol ter vrtcev, sodelujejo pa tudi s predavanji po posameznih šolah za učence, učitelje in šole.