Ostalo

Kulturni praznik: V Murski Soboti bodo nagrajeni Irma Brodnjak Firbas, Tjaša Šimonka Kavaš in Vitja Rodež

Na današnji predvečer praznika se bodo na občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Murski Soboti v gledališču Park s podelitvijo plakete in dveh priznanj zahvalili ustvarjalcem za njihovo delo na področju umetnosti in kulture. Tokratni nagrajenci so Irma Brodnjak Firbas, Tjaša Šimonka Kavaš in Vitja Rodež.
Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture bo prejela Irma Brodnjak Firbas

Višja kustodinja Irma Brodnjak Firbas, zaposlena v Galeriji Murska Sobota, s svojim kritiškim in pedagoškim delom izkazuje rezultate, ki presegajo zgolj delovne naloge. To dejstvo potrjujejo tako razstave, ki jih je Irma Brodnjak Firbas doslej pripravila v Galeriji Murska Sobota, kakor tudi razstave, na katere je bila povabljena kot gostujoča kustodinja. Razstave spremljajo publikacije z njenimi strokovnimi besedili. Irma Brodnjak Firbas aktivno in uspešno sodeluje z lokalnimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami ter nevladnimi organizacijami.

Med pomembne razstave, ki jih je ob svojem pedagoškem delu kustodinja pripravila v Galeriji Murska Sobota med letoma 2020 in 2022, sodijo odmevne razstave: Mitje Stanka – RETRO#MMXX, Lojzeta Logarja – Črne slike in Davidovi vrtovi in Mirka Rajnarja – Up .

Med razstave, ki jih je Irma Brodnjak Firbas kot gostujoča kustodinja Galerije Murska Sobota realizirala in predstavila v drugih galerijah in s katerimi je bistveno prispevala k širši promociji kakovostne pomurske likovne umetnosti pa sodijo razstave: Sandija Červeka – 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj, Tanje Trajbarič Lopert in Filipa Kulčarja – Misterij v Galeriji Anteja Trstenjaka Ljutomer, Sandija Červeka – Čas pozabe v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj ter razstavi Nikolaja Beera – Vračanje h koreninam v Kvartirni hiši Celje in Slike in risbe v Mestni hiši Kranj.

Irma Brodnjak Firbas je izjemno strokovna kustodinja, ki se dela loti temeljito in ga je hkrati tudi sposobna ustrezno predstaviti, vključno z vsem strokovnim aparatom. Njeni izbori del, postavitve razstave in spremne študije kažejo, da se problematike ne loteva na lažji, temveč na težji in neprimerno bolj zahteven način. Irma Brodnjak Firbas se zaveda, da je narava vsake posamične razstave taka, da ima svoje trajanje v prostoru in času, potem pa o njej priča samo dokumentacija in predvsem katalogi s strokovnimi besedili, ki predstavljajo posredno trajanje in potovanje razstave skozi čas. Zavedajoč se tega dejstva Irma Brodnjak Firbas ne piše tekstov, ki bi bili napisani zaradi tega, ker pač morajo biti v katalogih in zloženkah, in spremne besede, ki bi bile same sebi namen. Ampak z njimi uspešno nagovarja širšo laično in strokovno javnost.

V svojih študijah ne dela besednega kolaža iz že znanih in že zapisanih stvari, ki jih vsekakor pozna in jih ustrezno uporablja in citira, a zgolj kot osnovo, na kateri gradi in razširja spoznanja o delih posameznih umetnikov. Rečemo lahko, da je njen študiozni in profesionalni pristop namenjen predvsem temu, da napiše poglobljeno študijo, ki bo tudi v prihodnosti zgovorno in zanesljivo pričala tako o posamičnem obravnavanem umetniku, kakor tudi o delovanju Galerije Murska Sobota. Med njenimi deli še posebej izstopa njena študija Logarjeva dediščina v Pomurju, s katerim je ustrezno zastopala Galerijo Murska Sobota pri medinstitucionalnem projektu v počastitev Lojzeta Logarja, pomembnega umetnika, Prešernovega nagrajenca in dolgoletnega profesorja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Kako odmevno in dobro sprejeto je strokovno in pedagoško delo Irme Brodnjak Firbas v Galeriji Murska Sobota kaže tudi dejstvo, da je kustodinja bila trikrat povabljena za članico Strokovne komisije za likovne in novomedijske umetnosti pri Prešernovem skladu, od oktobra leta 2021 pa je tudi članica Izvršnega odbora Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.

Delo Irme Brodnjak Firbas pomeni pomembno obogatitev kulturnega življenja Murske Sobote, prav tako pa tudi pomembno promocijo tako kakovostne likovne umetnosti, kakor tudi delovanja Galerije Murska Sobota.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini bo prejela Tjaša Šimonka Kavaš

V času, ko družba podpira individualizem in pomen posameznika, so skupinske dejavnosti še kako pomembne. Na delovanju v skupini je pri mladih vedno manj poudarka a vendar je ničkolikokrat bilo dokazano, da skupaj zmoremo več.

Tjaša Šimonka Kavaš, zaposlena na Osnovni šoli III Murska Sobota, je učencem uspela približati dejstvo, da je lepo, ko ustvarjajo nekaj s skupnimi močmi. In tako je petje v pevskem zboru. Zborovsko petje danes ne velja za moderno in navdušiti mlade za slednje ni tako enostavno. Tjaša Šimonka Kavaš je v nekaj letih na Osnovni šoli III Murska Sobota uspela iz skromnih dveh zborov narediti kar štiri pevske zbore, tako 1. razredi pojejo v pevskem zboru Violinčki, drugi in tretji razredi se pridružujejo pevskemu zboru Muzika, 4. in 5. razredi so lahko člani Otroškega pevskega zbora OŠ III Murska Sobota, učenci od 6. do 9. razreda pa prepevajo v Mladinskem pevskem zboru OŠ III Murska Sobota.

Na OŠ III Murska Sobota danes v zboru poje več kot četrtina učencev šole, v šolskem letu 2022/23 je k zboru prijavljenih več kot 120 učencev. Kljub koronskim ukrepom in neugodnim razmeram za pevske zbore, je učiteljici v preteklem obdobju uspelo obdržati večino pevcev v zborih, ne glede na to, da je veliko učiteljev glasbe po Sloveniji poročalo o drastičnem upadu pevcev v pevskih zborih.

V preteklih letih se je nabralo veliko število nastopov. Kot pomembno je potrebno izpostaviti, da je mladinski zbor dosegel zlato priznanje na regijskem in tudi na državnem nivoju, šoli pa je v ponos, da so učenci sodelovali tudi na proslavi ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini.

Predvsem v zadnjih letih se učiteljica trudi še bolj privzgojiti pomen sodelovanja, saj ni potrebno, da učenci vselej tekmujejo. Tako se je povezala z osnovno šolo Beltinci in pevci obeh šol so s skupnimi močmi pripravili že več koncertov. Najbolj odmeven projekt je bil Tam v meglicah nad Mursko vodo, ko se jim je na koncertih pridružil Vlado Kreslin. Učitelja Tjaša Šimonka Kavaš in Miha Kavaš sta po samem projektu izdala tudi pesmarico Tam v meglicah nad mursko vodo, ki je izšla pri založbi Kreslin in tako ponudila svoje priredbe drugim učiteljem in zborovodjem. Tudi letos šoli pripravljata skupen projekt in učenci se že veselijo dvojnih intenzivnih pevskih vaj, ki so prej njimi.

Tjaša Šimonka Kavaš je uspela popularizirati pevske zbore in tako skrbi za to, da učenci krepijo timski duh, z nastopi gradijo svojo samopodobo in samozavest, predvsem pa se zavedajo, da skupaj zmorejo več in bolje.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo mladih ustvarjalcev bo prejel Vitja Rodež

Vitja Rodež je dijak 3. letnika Umetniškega oddelka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Končal je Višjo stopnjo osnovne glasbene šole pri predmetu Tolkala. Že v osnovni šoli je bil vključen v različne ustvarjalne projekte. Najbolj je aktiven na filmskem in glasbenem področju.

Vitja Rodež je ustvaril več kratkih filmov, prvega že v osnovni šoli, ko si je čas karantene krajšal s snemanjem filmov. Njegov film Skrivnost, ki se skriva v moji omari so med 80 filmi izbrali na 1. festivalu KoronaFESTfulFejstFilma, ki ga je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti. Zanj je sam napisal scenarij, odigral pet vlog, ga posnel in zmontiral. Srhljivka O njem se govori pripoveduje o navideznem strahu in o tem, kako mladi doživljajo svet. Grozljivka Lahko bi bil lep dan pa govori o treh prijateljih, ki se znajdejo v prazni šoli in v krempljih skrivnostnega hišnika. Srhljivka in grozljivka sta posneta v slengu in narečju ter imata slovenske podnapise.

Vitja Rodež je scenarist, režiser, snemalec in montažer, pri uresničitvi svojih filmskih projektov pa zna pritegniti mlade ter ustvariti utečeno in angažirano filmsko ekipo. V različnih vlogah pogosto sodeluje z drugimi mladimi filmarji, med drugim s Katjušo Peterka pri dokumentarcu Ljubezen, s katerim je zmagala na filmskem festivalu Videomanija.

Za skupino džeZZva je leta 2021 izdelal video animacijo za njihovo skladbo Svobodno čez obzorje iz albuma Sintur.

Vitja Rodež je bobnar in član rock skupine Ka Te Trga, ki jo sestavljajo še kitarist in vokalist Tine Lukač in basist Matevž Filipič, s katero obujajo zlata leta rocka, vse bolj pa se posvečajo skladanju avtorskih skladb. Za njimi je nekaj odmevnih koncertov, na Mikkovem malem velikem odru, na Grossmannovem festivalu, Maratonu treh src in drugih prizoriščih. Skupino vabijo na glasbene festivale, tudi na festival Špil Liga, ki ga organizira Kino Šiška iz Ljubljane.

Vitja Rodež s Katjušo Peterka in Izidorjem Vogrincem, vsi so dijaki GFML, snemajo Nori podcast, kjer gostijo mlade, aktivne in nadobudne Pomurce, ter z njimi odpirajo in debatirajo na različne zanimive, aktualne in včasih drzne teme.

Vitja Rodež je uspešen mladi ustvarjalec, ki je aktiven predvsem na filmskem in glasbenem področju.