FOTO: V letošnjem letu v Trimlinih zaključujejo kar tri projekte

Na območju krajevne skupnosti Trimlini letošnje leto zaključujejo kar tri projekte, v skupni vrednosti nekaj malega čez 35 tisoč evrov. Gre za popolno sanacijo vaškega zvonika, ki je bil že v izjemno slabem stanju, ureditev okolice kipa sv. Ane po končani restavraciji ter postavitev igral za otroke. Finančna sredstva so med drugim zbirali tudi krajani.
Včerajšnji popoldan smo se, kar se navedenih projektov tiče, pogovarjali s predsednikom KS Trimlini Jožefom Gerenčerjem, ki je uvodoma dejal, da sta zvonik in kip sv. Ane “več kot sto let stara sakralno-kulturna objekta, ki sta zaradi starosti in morda nestrokovnih obnov v preteklosti bila dobesedno v katastrofalnem stanju. Odpadali so deli zvonika ter kipca in samo vprašanje časa je bilo, kaj bi oba dobesedno razpadla.”

“KS se je vsa leta trudila najti sredstva za obnovo, kar nam je v letih 2021 in 2022 končno uspelo. KS je uspešno kandidirala na razpisih pri fundacijah ‘Bethlen Gábor’ in ‘Teleki Atilla’ ter na razpisu Las pri dobrih ljudeh, kjer se je zaradi formalnih razlogov na razpis za obnovo vaškega zvonika prijavila Občina Lendava. Zelo pomembno je omeniti tudi donatorska sredstva, ki sta ju KS in KD Trimlini zbrala od različnih podjetij in tudi krajanov. Zbrali so okrog 3.500 evrov,” je še obelodanil sogovornik.

V teh dneh se seveda zaključuje temeljita obnova zvonika, ki je obsegala obnovo fasade, notranjosti, zamenjavo strehe, vrat, polken … Že sicer pa nameravajo krajani okolico zvonika še letos urediti, poskrbeti za razsvetljavo, … Ob tem seveda velja omeniti tudi obnovo kipa sv. Ane, ki je le streljaj oddaljen od zvonika. Sama sanacija se je sicer zgodila leta 2020, krajani pa bodo poskrbeli za ureditev okolice, v kar bodo vključili nekaj zunanjih izvajalcev in seveda tudi krajane. “Prepričani smo, da bosta oba objekta v bodoče v okras in ponos kraju,” je dejal Gerenčer.

V Trimlinih pa seveda niso pozabili niti na otroška igrala. “Leta 2018 je Občina Lendava od krajanov odkupila parcele nasproti vaškega doma. Glede na to, da je v vasi vedno več mladih družin in otrok, smo se v KS odločili za postavite otroških igral, na katerih se bodo lahko najmlajši ob igri družili in povezovali kot nekoč. Tudi ta projekt se bo zaključil do konca letošnjega leta, ko bomo krajani s svojim delom dokončno uredili okolico ter ob cesti postavili ograjo. Iz zbranih donacijskih sredstev bomo že kmalu nabavili dodatna igrala,” je zaključil Gerenčer.