Hrvaško kulturno društvo Pomurje na prireditvi “57. Vinkovške jeseni”

Največja evropska manifestacija tradicionalne kulture, ki je hkrati tudi državna razstava izvorne hrvaške folklore, je letos združila 69 folklornih skupin iz Hrvaške in diaspore, ki negujejo izvorno hrvaško folkloro. Lendavo in hkrati Slovenijo je tokrat na omenjeni prireditvi, ki se je odvila minuli vikend v Vinkovcih, zastopalo Hrvaško kulturno društvo Pomurje iz Lendave s folklorno skupino ter folklornim ansamblom.
Kot nam je uvodoma dejal predsednik Hrvaškega kulturnega društva (HKD) Pomurje iz Lendave Đanino Kutnjak, ki je hkrati tudi predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji, so dvodnevni obisk prireditve v Slavoniji začeli v kraju Ilača, kjer so člane društva HKD Pomurje v svojih domovih gostili člani tamkajšnjega KUD Matija Gubec. Celotna prireditev sicer traja devet dni, osrednje dogajanje pa se je odvilo v nedeljo, ko je po mestnih ulicah potekala velika slovesna parada in predstava konjskih vpreg.

“Udeleženci praznične povorke so na ulicah in trgih kraja Vinkovci s pesmijo in plesom prikazali del ljudskega izročila kraja, iz katerega prihajajo. Sledilo jim je veliko število obiskovalcev, parado pa je vodila Zveza mažoretk občine Nuštar in pihalni orkester Osijek, za katerim so dekleta in fantje v narodnih nošah, ki so nosili grbe prireditve, mesta Vinkovci, Republike Hrvaške in Vukovarsko-sremske županije. Nato so pred folklornimi skupinami nastopili člani zgodovinskih enot Hrvaškega sokola iz Vinkovcev, Osijeka, Požege in Županje ter člani vinkovskih šokaških rodov,” je dejal Kutnjak.

Kot je opisal sogovornik, se je povorka zaključila s kočijaško predstavo, ko se je skozi Vinkovce popeljalo okoli 30 svečano okrašenih konjskih vpreg in okoli 50 jezdecev. “S plesom in pesmijo so varuhi tradicije iz vse države v slavnostnem mimohodu ponovno pokazali, kako se ohranja tradicija. Za člane HKD Pomurje je največ, kar si lahko folklornik želi, udeležba na slavnostnem mimohodu omenjene prireditve, za društvo pa je posebna čast biti povabljen in prisoten na tej prireditvi, ki predstavljajo krono vsakega folklorističnega dela,” je dejal. 

“Po mimohodu je na glavnem odru državne folklorne revije pred številnim občinstvom nastopilo torej tudi društvo iz Lendave, HKD Pomurje, ki se je predstavilo s folklorno koreografijo međimurskih pesmi in plesov. Predstavnike folklornih skupin je sprejel župan Občine Vinkovci in predsednik organizacijskega odbora 57. Vinkovških jeseni Ivan Bosančić,” je zaključil Kutnjak. Ob tej priložnosti je prav slednji predstavil Lendavo, turistične prireditve in podali vabilo na prireditve v letu 2023.