V Lendavi bomo danes obeležili dan brez avtomobila, jutri se Evropski teden mobilnosti zaključuje

Tudi v Lendavi sodelujemo v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Na današnji dan, dan pred zaključkom Evropskega tedna mobilnosti, bomo v Lendavi obeležili dan brez avtomobila. Evropski teden mobilnosti spodbuja avtomobilom alternativne oblike prevoza.
Že 21. Evropski teden mobilnosti nosi slogan “Trajnostno povezani” in spodbuja avtomobilom alternativne oblike prevoza, pri čemer so v ospredju hoja, kolesarjenje in seveda javni potniški promet. V Sloveniji se je julija v primerjavi z lanskim letom namreč močno okrepila uporaba javnega potniškega prometa – v javnem linijskem avtobusnem in železniškem prometu je bilo opravljenih za okoli polovico več potniških kilometrov, povečalo se je število potniških vozil, za 12 odstotkov pa se je zmanjšalo število prvič registriranih avtomobilov.

Letošnji slogan “Trajnostno povezani” nas nagovarja, da se po omejevanju stikov znova povežemo, da se srečujemo in družimo na lepih ter varno urejenih ulicah, trgih in ostalih javnih prostorih v mestu. O kakovosti življenja namreč vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Cestišče pred mestno hišo bodo danes med 10.00 in 12.00 uro zasedli otroci

“Na dan brez avtomobila, 21. septembra 2022, bomo v Lendavi med 10. in 12. uro za promet zaprli cesto pred mestno hišo. Že tradicionalno bodo cesto zasedli otroci iz Vrtca Lendava ter osnovnošolci, ki bodo risali s kredami in tako opozarjali na to, kako pomembno je, da spremenimo naše potovalne navade. Na stojnicah pa bodo Policijska postaja Lendava, Planinsko društvo Lendava, MTB kolesarski klub Lendava, Kolesarski klub Lendava in Kolesarski center Murania predstavljali in promovirali trajnostne načine mobilnosti. Akciji se bodo pridružili tudi genterovski osnovnošolci, ki bodo na pomen uporabe alternativnih oblik potovanja opozarjali na šolskem dvorišču. Dan brez avtomobila bodo s pohodom obeležili tudi srednješolci. Pridružijo se jim lahko občanke in občani, ki želijo na ta način izkazati podporo pobudi in promovirati hojo; zbirno mesto je pri Dvojezični srednji šoli Lendava (ob 9.45),” so sporočili iz Občine Lendava.

Slovenci smo sicer izrazito avtomobilni. Skoraj 70 % vseh poti opravimo z avtomobilom in v dveh tretjinah osebnih vozil se vozi le ena oseba. Povrhu več kot 50 % voženj z avtomobilom opravimo na razdalji, krajši od dveh kilometrov. To je razdalja, ki bi jo lahko opravili peš ali s kolesom, prispevali k manjši gneči in zmanjšanju emisij iz prometa ter bili deležni pozitivnega vpliva tako na naše zdravje kot počutje. Zato si zjutraj, preden se odpravimo od doma, ponovimo izrek: “Za manj kot dva (kilometra) je avto doma.”