Ostalo

Ženske, danes je vaš dan: Močne ženske pomenijo močne skupnosti!

Danes praznujemo dan žena. Gre za mednarodni dan žensk, ki ga praznujemo 8. marca. Praznuje se v številnih državah sveta od leta 1917. Čeprav je diskriminacija glede na spol po naši ustavi prepovedana, so ženske za enako delo približno za četrtino slabše plačane kot moški, opravijo pa približno tri krat več ur neplačanega dela v gospodinjstvu kot moški.
Dan žena ni na koledarju označen kot dela prost dan, a kljub temu ga praznujemo tako, da se ženskam podarijo ali vsaj namenijo lepe besede in majhne pozornosti. Včasih ženske v primerjavi z moškimi niso imele nekaterih pravic in so bile zelo zatirane. Ravno zaradi tega so nastali množični protesti in dan, ki ga imenujemo dan žena. Dan žena pomeni praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. A v realnosti je vse nekoliko drugače …

V zadnjih desetletjih je bilo narejenih veliko pozitivnih premikov k zagotavljanju enakih pravic za ženske. A pri Združenih narodih so nedavno izračunali, da bomo s takim tempom potrebovali približno 300 let za odpravo otroških porok, 286 let za odpravo diskriminatornih zakonov do žensk, 140 let za zagotovitev enakopravne zastopanosti žensk na vodilnih položajih v podjetjih in 47 let za enakopravno zastopanost žensk v nacionalnih parlamentih.

Pred današnjim osmim marcem je Unesco preizkusil orodja umetne inteligence, ki urijo svoje algoritme na podatkih, večinoma dobljenih na spletu. Njihova študija, ki je pokazala, da je vsak algoritem izkazal predsodke do žensk je izjemno zaskrbljujoča. Ženska imena so bila v glavnem povezana z besedami dom, družina in otroci, moška imena pa z besedami posel, plača in kariera. Moški so bili postavljeni na ugledne položaje, kot so učitelj, odvetnik in zdravnik, ženske pa so bile pogosto prostitutke (!), kuharice in gospodinjske pomočnice.

Boj za spremembe, se pravi za priznanje položaja in pravic žensk, je pot do bolj pravičnega in urejenega sveta. Ženske in dekleta nedvomno imamo moč, da ga uresničimo. Pri tem upravičeno računamo na podporo pametnih in odgovornih moških.

Ob mednarodnem dnevu žensk, iskrena zahvala vsem ženskam, ki so se in se še danes borijo za enakopravnost in enakost spolov. Ne pozabimo, da močne ženske pomenijo močne skupnosti. In medtem, ko razmišljamo o tem kateri je pravi šopek rož, ki bi ga danes podarili ženski, dajmo premisliti še o šopku pravic, ki si jih zasluži.