Sveže

Že letos se bo začela gradnja centra za zaščito in reševanje

Že letos v jeseni se bo, po besedah župana Balažka, pričela gradnja centra za zaščito in reševanje, kjer bodo svoje potrebne prostore dobili lendavski gasilci in civilna zaščita. Na to temo se je lendavsko gasilsko poveljstvo na Občini z vodstvom občine sestalo že lanskega novembra.

Na letnem občnem zboru Prostovoljnega gasilskega društva Lendava je župan mag. Anton Balažek predstavil idejno zasnovo za izgradnjo Centra za zaščito in reševanje Lendava. Člani PGD Lendava so predlog župana podprli, kar pomeni, da se projekt lahko začne.

“Novembra lansko leto smo skupaj (z gasilskim poveljstvom) naredili izhodišče za to, da smo pri projektantih naročili tri idejne zasnove. Po tem so moji sodelavci imeli nalogo da to usklajujejo in pred dobrimi desetimi dnevi sem dobil informacijo, da je zadeva usklajena in da imamo idejno zasnovo, ki bi ustrezala potrebam. Moja naloga je bila, da v proračunu skupaj z občinskimi svetniki zagotovim denar, kar se je tudi zgodilo,” je povedal mag. Balažek, župan Občine Lendava.

Prva idejna zasnova je bila obnoviti že obstoječi gasilski dom in ga posodobiti, druga varianta je bila postaviti čisto novega v soseščini, kjer je nekoč stal TVD Partizan, in tretja varianta (ki je tudi prejela zeleno luč) ki je najboljša, je obnovitev že obstoječega gasilskega doma in postavitev dodatnih, novih kapacitet na območju nekdanjega TVD Partizana. Strokovnjaki ugotavljajo, da trenutni gasilski dom ni v tako slabem stanju da se ga ne bi dalo obnoviti, zidovi so suhi, hidroizolacija pa dobro opravlja svoje delo.

Na območju nekdanjega TVD Partizana bi se nahajali skupni prostori za dežurstvo in pisarniški prostori tako za gasilce kakor tudi za civilno zaščito. V tem objektu bi se nahajale prav tako garaže za gasilska vozila kakor tudi skladišče za gasilce in civilno zaščito. Cilj je, med drugim, urediti muzej gasilstva v Lendavi v smislu nekakšne spominske sobe, ki bi se jo splačalo priti pogledat.

“Želim, da že drugi teden dobim zeleno luč za naročilo projektov. Moj cilj je, da bi gradbeno dovoljenje dobili še pred poletjem, okrog julija oz. avgusta bi sledil izbor izvajalca in septembra oz. oktobra pričetek del. Denar v proračunu je, poti nazaj ni,” še pove mag. Balažek.

Za obnovitvena dela že obstoječega gasilskega doma posebna dovoljenja ne bodo potrebna in se bodo izvajala v večih fazah. Že obstoječi gasilski dom bo z novimi prostori povezan s hodnikom (klančino), ustrezno rešitev pa bo potrebno sprejeti tudi z vidika prometa. Zaenkrat je ideja, da bi bil izvoz iz gasilskega doma semaforiziran, kar v praksi pomeni, da bi semaforji z rdečo lučjo ustavili promet ob izvozu gasilskih vozil pri intervencijah.

gas-dom0

gas-dom1

gas-dom2