Ostalo

Že 20 let pomaga in skrbi za gabersko podružnično cerkev na pastoralnem področju

Na predlog župnika župnije Lendava Martina Dolamiča Konrada je letos ob prazniku sv. Katarine Aleksandrijske bilo še posebno slovesno, kajti mežnar Jože Ščančar iz Gaberja je med sveto mašo, v petek, 25. novembra iz rok škofa murskosoboške škofije msgr. dr. Petra Štumpfa prejel posebno škofijsko priznanje in zahvalo s podobo Marije iz Brezij za dolgoletno razdajanje in nesebično pomoč na pastoralnem in drugem področju na podružnični cerkvi, ki je posvečena Karmelski Materi Božji ter v župniji Lendava v župnijski cerkvi.

Pri podelitvi škofijskega priznanja sta bila navzoča domači lendavski župnik Martin Dolamič Konrad in upokojeni duhovnik Jožef Bernard. Ko je mežnar Jože Ščančar prejel priznanje ni mogel verjeti, da se je nanj spomnila soboška škofija. Ob tej priložnosti so mu vsi verniki, ki so se udeležili svete maše iz srca čestitali, kajti priznanje je šlo v prave roke. Mineva namreč 20 let od kar je Jože Ščančar postal mežnar in to delo opravlja z velikim žarom in požrtvovalnostjo, kajti na ta način tudi širi krščansko vero.

Ob daritvi svetih maš, ki potekajo v gaberski cerkvi dvojezično pomaga duhovnikom pri bogoslužju, zakuri v cerkvi in zvoni ob pogrebu. Skrbi za zvonjenje, za čiščenje cerkve in za njeno okolico, po vasi Gaberje pa vsako leto od hiše do hiše hodi prodajat župnijski koledar in druge versko čtivo. Vsako leto, kakor tudi letos je v teh dneh v bližnjem gozdu pri Gaberju nabral mah za jaslice, katere bodo verniki postavili v gaberski cerkvi. Po svojih močeh pa tudi pomaga župnijski Karitas Lendava, pri izdelovanju adventnih venčkov in pri drugih dobrodelnih akcijah, v lendavski župnijski cerkvi pa občasno pomaga tudi pri nabirkah in drugih cerkvenih dogodkih ter akcijah, ki jih pripravlja župnija Lendava.

Kot je povedal Jože Ščančar je doslej služil že štirim lendavskim župnikom in na vsakega ima lepe in nepozabne spomine tudi na upokojenega mariborskega škofa dr. Jožefa Smeja in upokojenega mariborskega nadškofa dr. Franca Krambergerja, s katerimi je tudi lepo sodeloval, ko sta obiskala dvojezično župnijo Lendava. Že 20 let mu pri tem delu stoji ob strani in ga spodbuja žena Helena, s katero hodita v svetim mašam, molitvenim uram in romanja po Sloveniji in v tujini. Kljub letom starosti Jože Ščančar bo še naprej pomagal na pastoralnem delu v cerkvi Gaberju in v Lendavi.