Ostalo

Zdravstvenemu domu Lendava se obeta novo in sodobno reševalno vozilo

Občina Lendava se je skupaj z ostalimi občinami – soustanoviteljicami Zdravstvenega doma Lendava prijavila na razpis za sofinanciranje nujnega reševalnega vozila. Prijava je bila uspešna, kar pomeni, da bo Zdravstveni dom Lendava bogatejši za novo in sodobno reševalno vozilo.
Ministrstvo za zdravje RS je ta teden sporočilo, da bo sofinanciralo novo reševalno vozilo v višini 73.350,00 evrov, preostala sredstva do nabavne vrednosti, ki znaša 145.561,42 evrov, pa bo zagotovil Zdravstveni dom Lendava. “Direktorica javnega zavoda Zdravstveni dom Lendava Olga Požgai Horvat je razumela posebne razmere, v katerih so se občine iz Upravne enote Lendava znašle zaradi COVID-19 (izpad proračunskih prihodkov in nenačrtovani stroški) in zato bo Zdravstveni dom Lendava prevzel preostali znesek za nabavo reševalnega vozila,” so sporočili iz Občine Lendava

Vozila CitySaver so opisana kot nujna reševalna vozila tipa B, ki slovijo po udobnosti in optimiziranem prostoru za prevoz do pet bolnikov, kar omogoča praktičnost in prilagodljivost. Kompaktna, vendar dinamična oblika zagotavlja veliko dostopnost in odličen izkoristek moči vozila, kar se odraža v nizki porabi. Prilagodljivost vozila CitySaver pride do izraza tudi takrat, ko lahko v nujnih primerih nadomesti celo urgentna vozila.

V letu 2019 opravili 514 nujnih intervencij

V letu 2019 je služba nujne medicinske pomoči opravila 514 nujnih intervencij z reanimobilom z zdravnikom, s povprečnim dostopnim časom 13,48 minute. Skupaj z zasebniki s koncesijo zagotavlja Zdravstveni dom Lendava zdravstveno varstvo za približno 22.448 prebivalcev (podatek za leto 2018) sedmih občin. Območje se razprostira na 256 km2 površine, na kvadratnem kilometru živi približno 90 prebivalcev, v 41 naseljih.