Sveže

Zbirajmo zamaške in pomagajmo Marku iz Doline pri Lendavi!

Zdravi ljudje se morda premalo zavedamo, da lahko zamaški marsikomu olajšajo ali celo spremenijo življenje. Ena izmed takih zgodb, v kateri bi lahko zamaški olajšali življenje Marku in njegovim staršem znižali visoke izdatke za njegovo zdravljenje, prihaja iz Doline pri Lendavi.
Devetletni Mark prihaja iz Doline pri Lendavi in trenutno obiskuje tretji razred na Dvojezični osnovni šoli I Lendava. Tako kot večini otrok je porod, čeprav v 32. tednu, potekal povsem normalno, kmalu po rojstvu pa mu je iz neznanega razloga počila žilica v glavi. Zaradi tega neljubega dogodka so mu zdravniki kmalu po tem postavili diagnozo cerebralno paralizo 1. stopnje, zdravniki pa so staršema pojasnili, da bo njun otrok gibalno oviran, saj so možganske krvavitve prizadele gibalni del možganov.

Zaradi tega je Mark pozno shodil, šele po drugem letu starosti, sprva pa je hodil zgolj po prstih. Kmalu za tem je prestal prvo operacijo, pri kateri so mu zdravniki podaljšali tetive. Po operaciji se je hoja bistveno izboljšala, a se je kasneje težava ponovila. Mark je postajal vse bolj sključen, situacijo pa so nekoliko izboljšali v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča. Letos septembra je prestal težji operativni poseg SDR – selektivno dorzalno rizotomijo. S tem operativnim posegom so segli v živčevje v hrbtenjači in mu sprostili skrčene mišice, katere je potrebno raztezati, da nebi prišlo do ponovnega krčenja mišičevja in s tem posledično prihajalo do ponovne pokrčene hoje.

Po omenjeni operaciji se je pričela 9-tedenska rehabilitacija, ponovno v URI Soča, kjer se je znova učil hoje. To je bil šele začetek dolge poti, ki je pred njim, saj bo Mark potreboval še ogromno fizioterapij in vodne telovadbe, s pomočjo katerih bo njegova hoja postala lepša in kvalitetnejša ter predvsem bolj stabilna. Vsak drugi mesec se bo vračal v URI Soča kjer bo imel štiri tedenske rehabilitacije.

Zdravstvena zavarovalnica Marku krije maksimalno dve fizioterapiji mesečno, v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kar pa je veliko premalo. Mark bi za normalno in čim bolje okrevanje potreboval vsaj tri fizioterapije tedensko, posamezna pa družino stane okrog 50 evrov. To seveda pomeni, da so vse ostale fizioterapije samoplačniške. Zaradi tega je družina s prijatelji pričela zbirati zamaške plastenk. Ena tona zbranih zamaškov bi Marku omogočila kar 5 kakovostnih fizioterapij.

Mark se vam zahvaljuje da ste prebrali njegovo zgodbo življenja in hkrati želi vsem vesele praznike!

Zamaške lahko oddate:
– Pri Marku doma (Lendavska cesta 3, Dolina pri Lendavi)
– Uredništvo Lendavainfo.com, Trg ljudske pravice 10 (pred prihodom poklicati 040 870 137)
– Monika Hobor, Tomšičeva ulica 43, Lendava

Po prošnji bralcev, so starši Marka poslali tudi njegov TRR: SI56 0488 8025 0515 771 (Mark Mlakar)