Ostalo

Zaključek akcije “Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo”

Med 10. in 30.4.2017 je na območju Pomurja potekala preventivna akcija, ki sta jo v sodelovanju pripravila PU Murska Sobota in Center varne vožnje Murska Sobota. Glavni cilj projekta je bil , da se pohvali in nagradi pravilno ravnanje vestnih voznikov, ki pa so na žalost prava redkost na naših cestah, vsaj kar se uporabe mobitelov med vožnjo tiče.

Boris Žibrat: “V okviru preventivnega projekta  so policisti na območju PU Murska Sobota med rednim delom naleteli na 35 vzornih voznikov, ki telefonskega klica niso opravili med vožnjo, temveč so se ustavili na primernem mestu, ter s tem poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Med postopkom so ti izpolnili tudi nagradni kupon, s katerim so pridobili možnost sodelovanja v žrebanju.”

17.5.2017  sta direktorica centra varne vožnje (CVV), Polonca Kočar in inšpektor Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota, Boris Žibrat, na poligonu CVV izžrebala deset nagrajencev, ki se bodo v začetku junija udeležili brezplačnega treninga varne vožnje, prejeli pa bodo tudi nekaj promocijskih daril Policije.

Nagrajence bodo v prihodnjih dneh obiskali policisti območnih policijskih postaj in jim izročili nagrade – kupon za brezplačni trening varne vožnje ter promocijska darila Policije.

Cilj projekta

Namen preventivnega projekta je bil opozarjanje in osveščanje vseh voznikov na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policija je v osnovi represivni organ in represivno ukrepa zoper voznike, ki ne spoštujejo prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, ki izhaja iz 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Pri tem pa se pozablja na vestne voznike, ki pa tovrstnih prekrškov ne delajo in se zavedajo negativnih posledic, ki lahko nastajajo zaradi uporabe telefona med vožnjo. Pogosto policisti tako v službenem kot prostem času opazijo voznike, ki svoje vozilo ustavijo izven vozišča ali na drugem primernem mestu in opravijo telefonski klic, ne da bi med tem vozili.

Ciljna skupina so vozniki, ki uporabljajo mobilne telefone v skladu z zakonodajo in telefonirajo tako, da pred tem svoje vozilo ustavijo na varnem mestu izven vozišča.

Namen projekta

Glavni cilj projekta je, da se pohvali in nagradi pravilno ravnanje vestnih voznikov, kar bo pri njih še bolj vzpodbudilo zavedanje, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo nevarna. Svoje razmišljanje in pozitivno izkušnjo bodo nato delili s svojimi sorodniki, znanci, prijatelji… Tako obstaja verjetnost, da se bo vse več ljudi zavedalo, nevarnosti uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo.

Sekundarni cilj projekta pa je zagotovo krepiti ugled policije, saj bodo ravnanja policistov ljudje sprejeli pozitivno in ne bodo policije dojemali kot zgolj represivnega organa, temveč kot institucijo, ki zna tudi nagraditi pozitivno ravnanje.