Ostalo

Zajcu nov enoletni mandat vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn

Pomurske lekarne so že dobri dve leti kamen spotike. Svet omenjenega zavoda je predvčerajšnjim ponovno za vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn imenoval Ivana Zajca, sicer dolgoletnega direktorja in edinega kandidata za ta položaj. Temu MO Murska Sobota še vedno nasprotuje, saj ta Zajcu očita nepravilnosti pri nabavi zdravil.
Javni zavod Pomurske lekarne bo vsaj še eno leto kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Ivan Zajc, sicer dolgoletni direktor omenjenega zavoda. Tako so sklenili člani na zasedanju sveta zavoda Pomurskih lekarn, pri čemer pa velja omeniti, da je Zajc bil edini kandidat. Temu še vedno nasprotuje MO Murska Sobota, po tem, ko se je med občino in zavodom prvič zapletlo že leta 2016 zaradi delitve dobička. Takrat so med 15 občin soustanoviteljic razdelili dva milijona evrov.

MO Murska Sobota sicer Ivana Zajca kot direktorja oz. vršilca direktorja Pomurskih lekarn še vedno zavrača, saj mu očitajo nabavo zdravil mimo javnega naročanja. “Predpise je potrebno spoštovati. Ti so jasni, Pomurske lekarne pa so dolžne izvajati javna naročila,” je tudi tokrat kratek in jedrnat Srečko Đurov, direktor občinske uprave MO Murska Sobota. A Zajc se brani: “Vsi lekarniški javni zavodi v državi s(m)o za izvajanje skupnih naročil pooblastili Lekarniško zbornico Slovenije, ki to tudi izvaja.”

Računsko sodišče ter Ministrstvo za zdravje ter javno upravo so že v preteklosti dejali, da je potrebno javno naročanje v lekarnah urediti sistemsko. “Pomurske lekarne potrebujejo novega direktorja, ki bo poskrbel za zakonito in učinkovito poslovanje,” vztraja Đurov. MO Murska Sobota je že v minulih letih dejala, da je zaradi spora pripravljena ustanoviti nove Pomurske lekarne, kar pa bi razprtije najverjetneje še poglobilo ter na tukajšnji trg vneslo le zmedo. Mnogi so med drugim tudi mnenja, da je čas, da si Zajc in župan MO Murska Sobota Jevšek, končno le sežeta v roke.