Sveže

Začenja se leto dni trajajoča obnova Doma starejših Lendava, stanovalci že preseljeni

V Zdravilišče Radenci je bilo preseljenih 68 stanovalcev Doma starejših Lendava, v katerem se začenja leto dni trajajoča prenova. Večjih težav pri selitvi stanovalcev ni bilo, v hotelu Izvir Medico pa se, kot so zapisali pri Domu starejših Lendava, novi gosti iz Lendave počutijo dobro. 31 stanovalcev so v okviru Doma starejših Lendava preselili v druge sobe.
“Hvala dragi stanovalci, svojci in zaposleni za sodelovanje, pomoč in nudenje prevozov pri selitvi v naš novi začasni Dom v Hotel Medico – Izvir Radenci. Sporočamo vam, da se vsi stanovalci dobro pučutijo in spoznavajo novo okolje,” so že pred časom sporočili preko svoje Facebook strani. To je hkrati tudi pomenilo, da se začenja okrog leto dni trajajoča prenova stavbe, ki je bila že večkrat prezidana in dozidana. Spomnimo: Dom starejših Lendava je na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobil dobre štiri milijone evrov finančnih sredstev.

Prenova bo obsegala vse dvoposteljne in triposteljne sobe, ter eno štiriposteljno sobo. Slednje bodo spremenili v enoposteljne in dvoposteljne sobe z lastnimi sanitarijami. Dom starejših Lendava je bil zgrajen leta 1994, standardi pa so se v skorajda tridesetih letih precej spremenili. Po novem postelj zaposlenim več ne bo potrebno dvigovati, saj bodo te vozne, obnova pa bo prinesla še številne druge izboljšave. Že sicer pa omenjena finančna sredstva niso bila dovolj za projekt. Ponudbena cena je razpoložljiva sredstva presegla za okrog 80 tisočakov.

Izvajalec del bo murskosoboško gradbeno podjetje Pomgrad, cena pa se, kljub rasti gradbenega materiala, med projektom naj ne bi spreminjala. Prva faza bo obsegala rušenje, kis e menda že izvaja, pripraviti pa je potrebno tudi površino za odlaganje gradbenih odpadkov, katerih zagotovo ne bo malo. Stanovalci, ki prebivajo v prostorih gospodinjskih skupnosti v selitev niso bili vključeni, saj tam sanacijskih potreb ni. Uprava Doma tako želi prilagoditi Dom prijaznejšemu bivanju uporabnikov, ki bi temeljil na domačnosti in kvalitetni storitvi ter hkrati upoštevati novi pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah socialnovarstvenih ustanov.

Zamenjane boo tudi inštalacije

Obstoječe električne inštalacije so stare 30 in več le , zato se s predmetno prenovo objekta v celoti zamenjajo v območju predvidenih prenov, zamenja pa se tudi kompletno elektroenergetsko napajanje in razvod s pripadajočimi dvižnimi vodi ter komunikacijski dovodi, vozlišča in razvodi. Obstoječa zakupljena priključna moč objekta je 170 kW, predvideno pa je povečanje elektro priključne moči na približno 250 – 300 kW. Dom starejših pa bo med drugim dobil nov dizelski agregat za zasilno napajanje ob izpadu električne energije.