Ostalo

Za vožnjo v “japonkah” ali brez majice ne boste kaznovani, a …

Zakonodaja eksplicitno ne določa, kako moramo biti obuti ali oblečeni pri tem, ko upravljamo z vozilom, a strokovnjaki vožnjo v “japonkah” in tudi brez majice, odsvetujejo.
Poletje bo prav kmalu doseglo svoj vrhunec, večina pa bo, ali je že zaprto obutev zamenjalo za natikače ali priljubljene “japonke.” Odločitev vsakega posameznika je, kako obut bo v vročih dneh sedel za volan, priljubljena pa je tudi vožnja brez majice. Mnogi se ob tem sprašujejo kaj smejo in česar ne. Za vas smo izbrskali odgovor na dva najpogostejša vprašanja.

Obutev in oblačila v povezavi z vožnjo avtomobila v naši zakonodaji eksplicitno sicer niso opredeljena, kar torej pomeni, da lahko vozite tudi bosi, a  je tako početje kljub temu lahko v nasprotju s prvim odstavkom 72. člena ZVCP, ki pravi, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Člen je sicer napisan zelo splošno, policist, ki vas morebiti ustavi, pa bi torej moral ugotoviti ali je vaša obutev res takšna, da zmanjšuje vašo zmožnost obvladovanja vozila.

Vaša obutev sicer zelo pomembno vpliva na zaviranje vozila, predvsem na pritisk na pedalo, še najbolj pa takrat, ko gre za naglo zaviranje. Če vozite bosi, si lahko ob naglem zaviranju zelo hitro poškodujete gleženj, zato je veliko bolj priporočljiva vožnja v sandalih, če vam popolnoma zaprta obutev ne ustreza. Med drugim se “japonke” ali natikači lahko zataknejo. Enako velja za cokle in visoke pete.

Tudi priljubljena vožnja v kopalkah ali celo zgoraj brez v vročih dneh skriva pasti. Med močnim zaviranjem ali pri prometni nesreči so lahko posledice zelo neprijetne. Varnostni pas vas lahko poreže ali celo opeče, predvsem pri naglem zaviranju. Ta efekt bo ublažila ali povsem preprečila že lahka majica s kratkimi rokavi. Tudi sicer bo s soncem obsijan varnostni pas temne barve ob stiku s kožo veliko prevroč.