Ostalo

Z novim tednom se vrača večinoma sončno vreme

Po kislih dnevih se nad naše kraje znova vrača lepše vreme in temperature, ki se bodo gibale med 25 in 30 stopinjami Celzija. Popoldanske plohe in nevihte seveda niso izključene, a v glavnem večjih preglavic vreme naj ne bi povzročalo.

Danes ponoči se je precej zjasnilo. Najnižje jutranje temperature so bile od 9 do 17 stopinj, popoldanske pa se bodo gibale med 25 in 30 stopinjami Celzija. Kljub temu, da bo sončno in topleje, kakšna popoldanska nevihta ni izključena.

V torek, sredo in četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme. Nekaj več možnosti za kakšno popoldansko ploho ali nevihto bo predvsem v gorah.

Nad zahodno polovico Evrope se krepi območje visokega zračnega tlaka. Ciklonsko območje se iznad srednje Evrope in severnega Balkana umika proti vzhodu. Od severa priteka v višinah k nam toplejši in manj vlažen zrak. Jutri Nad zahodno in srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severa priteka k nam topel in prehodno bolj suh zrak.

Že danes popoldne bomo pri nas namerili okrog 28 stopinj, v torek in sredo stopinjo manj, v četrtek 29, v petek in soboto pa 30 stopinj Celzija.

Sosednje pokrajine?

Ob Jadranu in v krajih zahodno od nas bo pretežno jasno, ponoči se bo postopno jasnilo tudi drugod. Jutri bo sončno in topleje s kakšno popoldansko ploho.

Vpliv vremena na počutje?

Vremenski vpliv bo ugoden in v krajih s sončnim vremenom spodbuden. UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 9 in v gorah 10,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah bo obremenitev zraka s cvetnim prahom trav nizka do srednje visoka, več cvetnega prahu lahko pričakujemo višje v hribih. Obremenjenost zraka s pravim kostanjem se zmanjšuje, koncentracija bo nizka do srednje visoka. V zraku bo srednje visoka do visoka koncentracija nizko alergenih kopriv, nizka koncentracija trpotca in posamezna zrna cvetnega prahu kislice in metlikovk. Še vedno cvetijo posamezni grmi ligustra (kalina), ki ima oljki sorodne alergene. V bližini grma je lahko koncentracija cvetnega prahu povečana, močan vonj lahko deluje dražeče. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom trav nizka do lokalno srednje visoka, koncentracija krišine in koprive bo srednje visoka. V zraku bo prisoten tudi cvetni prah pravega kostanja, trpotca, ligustra in metlikovk. V prihodnjem tednu pričakujemo začetek sezone pojavljanja cvetnega prahu pelina. V suhem vremenu se poviša količina alergenih spor gliv v zraku.