Ostalo

Z današnjim dnem se je začela meteorološka pomlad

Začelo se je trimesečno obdobje meteorološke pomladi, ki v prihajajočih dneh prinaša tudi pomladno vreme. Meteorološka pomlad sicer zavzema mesece marec, april in maj, koledarska pomlad pa traja od 21. marca (pomladansko enakonočje) do 21. junija (poletni solsticij – sončni obrat).
S prvim marcem se začenja meteorološka pomlad. V prihodnjih dneh bomo imeli nekaj sonca in nekaj dežja, večino časa pa bodo nebo prekrivali oblaki. Pomlad je sicer letni čas, ko so ohladitve pogoste, ker nas lahko še dosežejo mrzle zračne mase. Obenem sonce pridobiva moč, tako da so temperaturne razlike v spomladanskem obdobju lahko v kratkem času velike. V marcu tudi kakšno sneženje ni nič neobičajnega. Pretekla meteorološka zima je bila za večji del Slovenije nadpovprečno topla, dobra zima v smislu nižjih temperatur in snega pa je bila le v višje ležečih krajih.

“Danes bo na zahodu in severu sprva delno jasno, drugod bo oblačno. Na jugu bo že dopoldne rahlo snežilo, popoldne in v noči na četrtek pa bodo rahle padavine zajele večji del Slovenije. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 1 do 4, na Primorskem do 11 °C. V četrtek bo oblačno, rahle padavine bodo postopno ponehale. Burja na Primorskem bo slabela. V petek bo v zahodni Sloveniji deloma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Nad zahodnim in osrednjim Sredozemljem se zadržuje ciklonsko območje. V spodnjih zračnih plasteh doteka k nam od severovzhoda razmeroma hladen in vlažen zrak,” so zapisali na Agenciji republike Slovenije za okolje.