Ostalo

Vstopna točka za odvzem brisa v Pomurju je v prostorih za izolacijo urgentnega centra regijske bolnišnice; v Sloveniji včeraj potrdili prvi primer okužbe

V Pomurju je skupna vstopna točka za odvzem brisa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2 v prostorih za izolacijo s posebnim vhodom poleg urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota. Za vse aktivnosti zraven bolnišnice skrbijo štirje pomurski zdravstveni domovi in koncesionarji, so včeraj sporočili iz regijske bolnišnice. Med tem pa smo v >Sloveniji včeraj zabeležili prvi primer okužbe.
Po besedah strokovnega direktorja bolnišnice prim. asist. Daniela Grabarja, dr. med., spec. v Pomurju še naprej sledijo vsem sprejetim ukrepom za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2 in jih tudi izvajajo. Glede na trenutno epidemiološko stanje je v Pomurju določena ena vstopna točka. Ob tem, kot pravi strokovni direktor, še vedno velja pravilo, da pacient s sumom na okužbo z novim koronavirusom po telefonu najprej pokliče izbranega osebnega zdravnika ali dežurno službo v zdravstvenem domu, kjer bodo po navodilih epidemiologa pacientu dali nadaljnja navodila.

O napotitvi na vstopno točko mora zdravnik obvestiti dežurno službo Zdravstvenega doma Murska Sobota na vstopni točki v urgentnem centru na telefonsko številko 02 5123 804. Pooblaščena oseba bo ob odvzemu brisa obravnavala napoteno osebo in ji dala natančna navodila o načinu in času prihoda. Po pregledu in odvzemu brisa bodo osebo namestili v izoliran prostor, ali ga po odločitvi zdravnika – če ne potrebuje nadaljnjega zdravljenja – poslali v domače okolje do prejema izvida testiranja.

Če je pacient s sumom na okužbo toliko prizadet, da je potrebno bolnišnično zdravljenje, bo do potrditve rezultata testiranja izoliran, po morebitni potrditvi okužbe z novim koronavirusom pa bo z ustreznim prevozom odpeljan na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. “Na podlagi navodil epidemiološke razmere sproti spremljamo, ob spremenjenih ukrepih bomo javnost o tem še naprej sproti obveščali,” dodaja strokovni direktor bolnišnice.

Prva okužba v Sloveniji

Pojav prve potrjene okužbe pri nas je bil le vprašanje časa. Na tiskovni konferenci je minister za zdravje Aleš Šabeder včeraj zvečer sporočil, da imamo v Sloveniji prvi primer okužbe s koronavirusom. Po dosedanjih informacijah je pacient, star okoli 60 let, prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Od prihoda domov do obiska Infekcijske klinike v Ljubljani je minilo več dni, zdaj pa raziskujejo, s kom je bil v tem času pacient v stiku. Njegovo zdravstveno stanje je po aktualnih informacijah pristojnih kljub okužbi dobro.