Ostalo

Vreme jo je zagodlo tudi čebelam

Čeprav smo v času, ko bi morali običajno pisati o pridobivanju čebeljih pridelkov, izkoriščanju paš in drugih aktivnostih ki so običajne za mesec maj in junij pa nam jo je letos ponovno zagodlo vreme.
Po razmeroma toplem in ponekod, zaradi pomanjkanja padavin, tudi sušnem začetku pomladi v aprilu in v začetku maja pa smo bili po ledenih možeh deležni izrazite spremembe vremena. Temperature so padle, deležni smo skoraj vsakodnevnih padavin. Stanje se do danes ni izboljšajo napoved pa je »slaba« tudi za prihodnje dni. “Tovrstno vreme je za čebelje družine zelo neugodno, o čemer pričajo tudi negativna stanja na čebelarskih tehtnicah. Poraba hrane je razmeroma velika, tako da so dnevni padci tudi do 0,5 kg in več. Ob takšni porabi in brez donosov pa zaloge čebeljim družinam hitro kopnijo kar ima zelo negativen vpliv na razvoj čebelje družine,” je dejal Simon Golob, Svetovalec za tehnologijo čebelarjenja pri čebelarski zvezi Slovenije.

Družine kranjske čebele so intenzivnem spomladanskem razvoju, sedaj na višku moči, število čebel delavk v posamezni družini pa je veliko kar je povezano tudi z veliko potrebo po hrani. “Ker zaradi neugodnih zunanjih razmer, katerim smo priča v zadnjem času, vnosa hrane ni, čebele pričnejo porabljati zalogo hrane, ki jih imajo v panjih. Ker so te zaloge omejene, močna čebelja družina pa lahko dnevno porabi tudi 0,5 in več kg hrane, lahko hitro pride do pomanjkanja. Številčna družina, ki veliko porablja lahko tako že v kratkem času pride na rob stradanja. Zalogo hrane jim je zato potrebno nadomestiti,” je dejal Golob.

Pomanjkanje hrane namreč usodno vpliva na razvoj čebelje družine, saj se kot odziv na pomanjkanje najprej ustavi gradnja satja, matica omeji zaleganje , kasneje pa ga tudi prekine, kar ima negativen vpliv tudi na izkoriščanje morebitnih kasnejših. “V kolikor se pomanjkanje hrane nadaljuje, čebele najprej zmanjšajo lastno porabo. Ko zalog hrane v satnih celicah že zmanjkuje, pa se zatečejo k kanibalizmu in zadnje rezerve hrane dobijo v odkriti zalegi, katero izpijejo. V najhujši stiski se lotijo celo pokrite zalege, kar opazimo kot prisotnost popolnoma razvitih, a izpitih telesc mlade zalege na žrelih panjev. Družino ki je trpela lakoto lahko s pravočasnih ukrepanjem še rešimo in poskrbimo da bo preživela,  v kolikor pa ne ukrepamo pravočasno pa lahko pride celo do njenega propada,” še pove Golob.

Čebelje družine morajo imeti ves čas na razpolago vsaj 7 kg zaloge hrane. V kolikor se zaloga hrane manjša, je potrebno hrano v panje dodajati. Prav tako hrano dodajamo v kolikor beležimo dalj časa trajajoče (več kot 3 dni) negativno stanje na čebelarski tehtnici in je napoved tudi za prihodnje dni slaba. Takšnemu stanju smo priča tudi sedaj zato je dopolnjevanje zalog hrane v tem času nujno. Za čebele najboljši način je, da jim dodamo medene sate z nastrganimi pokrovčki. V kolikor takšnih satov nimamo, uporabimo sladkorno raztopino v razmerju 1:1, ki jo v pitalnike dodajamo zvečer v enakih količinah kot je dnevno negativno stanje na čebelarski tehtnici, oziroma v primerljivo večjih količinah v kolikor krmimo vsak drugi ali tretji dan. Za krmljenje lahko uporabimo tudi pogače, pri tem pa moramo biti pozorni na dejstvo, da se čebele pri predelavi pogače bolj izčrpajo in da za njihovo predelavo potrebujejo razmeroma veliko vode.

“Kljub temu da je za ta mesec to dokaj neobičajno opravilo moramo čebele vseeno krmiti, jim na ta način zagotoviti prepotrebno hrano ter tako poskrbeti za ohranitev njihovega razvoja. Le tako bodo čebelje družine ohranile svojo številčnost kar jim bo omogočalo da bodo izkoristile morebitne kasnejše paše ter se uspešno pripravile na prezimovanje. Čebelarji po Sloveniji že poročajo tudi o povečani prisotnosti varoje. Da preprečite kasnejše težave s to pršico redno izvajajte apitehnične ukrepe, redno spremljajte prisotnost varoje ter se ob pojavu povečanega števila varoj v čebeljih družinah posvetujete z veterinarji VF-NVI,” zaključi Golob.