Sveže

Vodostaj reke Ledave včeraj zvečer kar 375 cm, vodostaj Kobilijanskega potoka pa 232 cm (FOTO)

Deževje, ki se včeraj ni ustavljalo temveč le spreminjalo intenziteto, je v pokrajini ob Muri povzročilo ne malo težav. Poplavljene so bile ceste, polja, travniki, igrišča, dvorišča, kleti, … Kar nekaj težav je voda povzročila tudi na našem koncu. Padavine so se sicer proti jutru najprej na zahodu pričele umirjati, čez dan pa bo počasi padal tudi vodostaj rek in potokov.
Minulo noč je bilo sprva še oblačno in deževno, v drugi polovici noči pa je dež počasi slabel in najprej na zahodu tudi ponehal. Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo na Agenciji RS za okolje (Arso) je v zadnjih 24 urah v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, največ na SV in JV države. V naših krajih je rahlo deževje zjutraj še moč pričakovati, a obsežnejših padavin ne bo.

Do današnjega jutra je predvsem v južni in vzhodni Sloveniji padlo še od 20 do 30 l dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi okoli 40 l/m2.  Danes čez dan bo v vzhodni Sloveniji padlo še največ do 5 l dežja na kvadratni meter. V četrtek, petek in soboto bo povečini sončno. Več oblačnosti bo občasno v vzhodni Sloveniji. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle. Jutra bodo hladna, dnevi pa nekoliko toplejši.

Zvečer pripeljali pesek in vreče v Banuto ter v Mostje

Včeraj zvečer so bili aktivirani gasilci PGD Mostje-Banuta, ki so polnili vreče s peskom in jih zložili na najbolj izpostavljena mesta v naseljih Banuta in Mostje. Voda je takrat že pričela poplavljati najprej obcestne jarke za tem pa še polja. Prav tako so zvečer bili aktivirani gasilci PGD Petišovci, ki so v večernih urah preverili situacijo pri mostu na reki Ledavi v naselju Benica, kjer se je zagozdilo veliko naplavin. Te so včeraj v poznih večernih urah pričeli redčiti.

Benica danes zjutraj:

Še najbolj je včeraj narasla reka Ščavnica. Zanjo so na oddelku za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje (Arso) za včeraj in današnjo noč izdali drugo najvišje, oranžno opozorilo, ki predvideva poplave. Reka je zalila prostore zadruge na Spodnjih Ivancih. Sicer pa so v Pomurju poplavljene ceste bile pri Kuzmi, Dobrovniku, kjer je naraščal Bukovniški potok, poplavljene hiše so tudi v Apačah, pri svetem Juriju, Prosenjakovcih, Moravskih Toplicah, Ljutomeru in Šalovcih. Pri Gradu je zalilo nogometne slačilnice, poplavljenih je bilo tudi več cest.

Včeraj so okoli 130 otrok iz osnovne šole v Kuzmi odpeljali od pouka predčasno, preventivno, ker so se bali, da zaradi poplavljenih cest tega popoldne ne bi mogli storiti.

Banuta, Mostje in Benica (zadnja fotografija) včeraj zvečer: