Ostalo

Vlom v Telekomovo poslovalnico januarja v Murski Soboti: Prvi od trojice se je na sodišču pokesal, sledi kazen in izgon

Sedemindvajsetletni Romun Costinela Cosmina Zuleama, ki bo v sredo dopolnil 28 let, je na murskosoboškem okrožnem sodišču klonil pod težo dokazov in se pokesal. Omenjeni je bil en izmed treh, ki so januarja v Murski Soboti vlomili v Telekomovo poslovalnico ter nakradli za 155 tisoč evrov mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav.
Policisti in tožilci so romunski tolpi naprtili očitek, da je z vlomilskimi nameni v Mursko Soboto prišla že v nedeljo, 26. januarja. Okolico nakupovalnega središča je vlomilska trojica dodobra preučila. Sodeč po skicah, ki so jih našli policisti, so vlomilci vnaprej načrtovali tudi, po katerih poteh bodo pobegnili. Ti so zatem, 27. januarja ponoči v Černelavcih najprej ukradli registrsko tablico, ju namestili na eno izmed svojih vozil, ter vlomili v Telekomovo poslovalnico v murskosoboškem nakupovalnem centru Maximus. Odtujili so za 155 tisočakov mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav kljub temu, da so policisti bili zelo hitri in kljub temu, da so tulile alarmne naprave. Med pobegom jih je uvidela ena izmed policijskih patrulj, ki so prejele prijavo in krenila za vozilom. Romuni so zapeljali pomursko avtocesto v smeri Lendave, med policijskim zasledovanjem pa vozilo ustavili pri avtocestnem izvozu Lipovci in peš pobegnili v temo. Policisti so takoj po zasledovanju v bližini avtoceste sicer prijeli več ljudi, a se je kasneje izkazalo, da nimajo pravih storilcev. Vse elektronske naprave so policisti kmalu za tem vrnili oškodovanemu podjetju.

“Naredil sem napako, ki jo obžalujem. Rad bi se čim prej vrnil v domovino, kjer me čakata žena in triletni otrok,” je 28-letni državljan Romunije dejal sodnici Goldinskij Husarjevi. Ta je hkrati pristal na ponudbo državnega tožilca Boruta Horvata, da v zameno za priznanje krivde v zaporu odsluži kazen 20 mesecev. Tri mesece manj bi dobil, če bi izdal imeni še preostalih dveh vlomilcev, a je dejal, da je vse kar je imel za povedati, že povedal policiji. Gorazd Balažic, odvetnik obtoženega je dejal, da ni šlo za težjo obliko kaznivega dejanja ampak za nepremišljeno dejanje, v katerem ni nastala večja škoda. Ta je bil mnenja, da bi kazen enega leta bila povsem primerna. Naposled je sodnica Romuna poslala v zapor za 17 mesecev, podaljšan mu je bil pripor, po odsluženi kazni pa bo za tri leta izgnan iz Slovenije. “To, da je policistom dal imena in povedal nekatere okoliščine, me ni obvezalo k višini kazni. Ne strinjam se niti, da je šlo za nepremišljeno dejanje, s katerim ni nastala večja premoženjska škoda,” je dejala Goldinskij Husarjeva.