Ostalo

Virus Locky? Odkupnina je 1.500 evrov

Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so prejeli več prijav izsiljevalskega virusa Locky. Virus deluje na način, da šifrira vse dokumente na računalniku in šele ko plačate 1.500 evrov, datoteke lahko dešifrirate.

Ste tudi vi prejeli elektronsko pošto znanca, ki je vsebovala priponko ZIP? Pri odpiranju bodite previdni, saj lahko datoteka vsebuje nevarne programe, ki na računalnik namestijo virus, ki zašifrira vaše datoteke. Za njihovo dešifriranje pa boste morali kar globoko seči v žep. Dešifrirna koda namreč “stane” 4,1 bitcoina, kar je okrog 1500 evrov.

Kot so sporočili iz SI-CERT, se virus najpogosteje širi po elektronski pošti; v ZIP priponkah in v obliki Word in Excel datotek, ki vsebujejo nevarne makro programe, ki na računalnik namestijo virus. Virus zašifrira tudi datoteke na vseh dostopnih omrežnih diskih.

Priponk, katerih niste zahtevali in ne veste kdo jih pošilja, ne odpirajte ali zaganjajte. Priponke, ki so okužene, so lahko poslane iz naslova ki vam je znan, morda pripada vašemu prijatelju, ki se je prav tako okužil. Če se niste dogovorili o nobenem elektronskem sporočilu, priponk prav tako raje ne odpirajte.

Pozor! Virus bo šifriral datoteke tudi na omrežnih diskih ali datoteke ki se nahajajo v oblaku (Google Drive, Dropbox, …). Pametno je narediti varnostne kopije datotek in recimo prenosne diske iz sistema izklopiti, varnostne kopije pa obnavljati vsakih nekaj časa, še posebej če gre za pomembne podatke.