Ostalo

Vinogradniki, vinska trta je v obdobju, ko je izpostavljena peronospori, oidiju ter sivi grozdni plesni

Vinska trta je sedaj večinoma v fenološki fazi BBCH 77 (začetek dotikanja jagod), na ugodnejših legah in sortah, ki so hitrejše v razvoju, pa v BBCH 79 (večina jagod se med seboj dotika). Je pa tudi v obdobju, ko je izpostavljena peronospori, oidiju ter sivi grozdni plesni. Kaj storiti?
Zaradi bujne rasti vinske trte ter minulih lokalnih ploh in neviht se za preprečitev novih okužb s peronosporo vinske trte za naslednje škropljenje priporoča uporabo kombiniranih pripravkov (sistemični oz. polsistemični + kontaktni). Uporabiti je seveda mogoče tudi fungicidne pripravke v kombinaciji, na osnovi aktivnih snovi folpet, pa tudi kontaktne pripravke s kurativnim delovanjem. Poznavalci seveda ob tem priporočajo, da presledki med škropljenji ne bodo daljši kot 8-10 dni.

“Pogoji za pojav in razvoj oidija vinske trte so zaradi otoplitve vremena na večini spremljanih lokacij zelo ugodni. Sredstvom za zatiranje oidija lahko dodate še enega od pripravkov na osnovi močljivega žvepla. V primeru visokih dnevnih temperatur zraka (nad 25°C) je treba tretiranje opraviti zjutraj. Ob pričetku strnjevanja jagod v grozdih je čas tudi za prvo škropljenje proti sivi grozdni plesni – botritisu. Predvsem v primeru napovedanih padavin priporočamo dodajanje – uporabo enega od specifičnih fungicidov–botriticidov, ki se lahko na istem zemljišču uporabijo 3-4 krat v eni rastni dobi in sicer v razvojni fazi, ko je odpadlo 80% cvetnih kapic do razvojne faze, ko se jagode mehčajo,” so zapisali pri javni službi za varstvo rastlin.

V primeru pojava neurij in toče imajo pri zaščiti vinske trte prednost pripravki, ki vsebujejo A.S. Folpet. V tem primeru se priporoča tudi dodajanje foliarnih gnojil. Pred uporabo posameznih kombinacij pripravkov in foliarnih gnojil je potrebno v navodilih za uporabo preveriti mešanje zaradi morebitnega pojava fitotoksičnosti.

Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.