Sveže

VIDEO: Predstavili aktualne turistične rezultate

Na včerajšnji novinarski konferenci so organizatorji prireditve Festival Vinarium predstavili aktualne turistične rezultate na območju občine Lendava. “Razgledni stolp Vinarium je glavni motor in povezovalec novih in že uveljavljenih turističnih aktivnosti v Lendavi, ki so v minulem letu v Lendavo pripeljale za dobro tretjino več dnevnih obiskovalcev ter za več kot 10 % povečale število nočitev v občini.”
V letu 2016 je turistični obisk v občini Lendava sledil trendu rasti in razvoja iz preteklih let. V občini je tako prenočilo 129.826 turistov, kar predstavlja 10 % rast v primerjavi z letom 2015. Pričakovano je največ turistov še vedno v poletno-jesenskih mesecih, od julija do septembra. V tem času je zabeleženih več kot 12 tisoč nočitev mesečno. Zastavonoša pri tem trendu rasti in razvoja v lanskem letu je zagotovo najmočnejši turistični magnet, razgledni stolp Vinarium, ki postaja prava ikona vinsko-turistične ceste Lendavske gorice in Občine Lendava. Od septembra 2015, ko je bil uradno odprt, se je nanj povzpelo že 180.522 obiskovalcev. V letu 2016 jih je bilo 94.253, letos pa doslej 56.954, kar je že okrog 30 % več kot v enakem obdobju lani.

Spodbudni so tudi podatki obiskanosti Galerije – Muzej Lendava, ki se za leto 2016 lahko pohvali s 17.843 obiskovalci, kar je za dobro tretjino več kot leto poprej. Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva je lani privabil skupaj 3.157 obiskovalcev, kar je za kar dobrih 50 % več kot v letu 2015. Gledališko in koncertno dvorano, ki je v letu 2016 gostila 108 prireditev, pa si je kot objekt ogledalo 2.808 gostov, kar je za 14 % več kot v 2015. Porast so tako zabeležili tudi v Sinagogi, kjer je 5.976 obiskovalcev v lanskem letu pomenilo kar 26 % boljši rezultat kot v 2015. Trend rasti ne pojenja niti v letu 2017, kar je najboljša potrditev dosedanjega dela in vzpodbuda tudi vnaprej.

VIDEO: Mag. Anton Balažek, župan

Kot zanimivost omenimo, da je Občina Lendava uvrščena med TOP 30 turističnih destinacij v letu 2016. Med 212 občinami je osvojila 24. mesto (vir: Finance, junij 2017). Z začrtanim razvojem turizma želijo, da se ob naslednjem ocenjevanju uvrstijo med najboljših 20 ali celo 10 turističnih destinacij v Sloveniji. S tem razlogom bo v okviru programa razvoja turizma v letu 2017 Občina Lendava spodbujala delovanje turističnih programov in promocijske aktivnosti, med katere spada tudi Festival Vinarium.

Med pomembne gradnike nadaljnjega razvoja turizma pa se uvrščajo še naslednji projekti:

Razgledni stolp Vinarium, IronCurtainCycling, Kandidatura za evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 ter Medregionalni program sodelovanja Evropske unije s sodelovanjem 3 držav »PROGRAM AQUACULTURAL«.

“Pravočasno smo se pripravili na konjunkturo turizma v Sloveniji in osrednji Evropi, zato lahko sedaj z
razglednim stolpom Vinarium in prenovljenimi dogodki Festivala Vinarium žanjemo rezultate, ki se kažejo v nadpovprečni rasti števila dnevnih obiskovalcev in nočitev v Občini Lendava,” je povedal župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek, in dodal: “Z zadovoljstvom ali morda z zaskrbljenostjo tako ugotavljamo, da nam že zmanjkuje prenočitvenih kapacitet, kar je odlična priložnost za morebitne vlagatelje, zato bomo vse sile usmerili v nove projekte v okviru glampinga v zidanicah, srčno pa si želimo tudi nov hotel, ki ga Lendava zelo potrebuje. Vsi ti pozitivni signali so tako najboljše sporočilo vlagateljem in prepričan sem, da se bodo na ta račun tovrstne investicije zgodile že v bližnji prihodnosti.”