Sveže

VIDEO: Neposredni prenos osrednje svete maše iz Beltincev ob današnjem prazniku

Ob današnjem prazniku, 100. obletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom, si lahko na našem spletnem portalu v neposrednem prenosu ogledate osrednjo sveto mašo iz Beltincev, ki se bo pričela ob 17.00 uri in na kateri pa bo ob koncu spregovoril tudi predsednik republike, Borut Pahor.
Slovesno somaševanje pred cerkvijo, kjer se je pred natanko 100 leti v podporo priključitvi Prekmurja zbralo več kot 20.000 ljudi, bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pridigal bo soboški škof Peter Štumpf.

Slovesnosti se bodo udeležili slovenski škofje in škofje sosednjih škofij, ki so v preteklosti bedele nad tem ozemljem in ljudem pomagale ohranjati katoliško vero. Sodelovali bodo duhovniki, redovniki, redovnice iz soboške škofije in od drugod ter verniki iz župnij soboške škofije (cerkveni pevski zbori, pritrkovalci, ministranti, člani cehovskih društev), člani različnih civilnih ustanov (gasilci, lovci, godba, folklorna skupina). Slovesne sv. maše se bodo udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva (evangeličani, pravoslavni) in zastopniki najvišjih državnih ustanov ter drugi visoki gostje.

Soboški škof bo izročil spominska darila škofom sosednjih škofij, ki so v preteklosti skrbele za ohranjanje katoliške vere med prekmurskimi Slovenci, in tudi drugim uglednim gostom. Sodelovali bodo tudi člani ŽPS iz župnij soboške škofije, ki bodo po sv. maši pripravili pogostitev za vse sodelujoče (gasilce, pevce …). “Slovesnost v Beltincih nas želi potrditi v naši hoji čez zlati most, da bi se vsi bližali dobroti, lepoti, svetosti – Bogu, ki nas vodi in pričakuje na koncu naše poti,” so zapisali na spletni strani škofije Murska Sobota.