Ostalo

VIDEO, FOTO: Spominske slovesnosti v lendavski sinagogi se je udeležil predsednik Pahor

V lendavski sinagogi se je včeraj pozno popoldan odvila srednja spominska slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. Prireditve so se udeležili Erika Fürst, predsednik Republike, Borut Pahor, ki je bil tudi slavnostni govornik, poslanca, župani, veleposlaniki (Hrvaške, Madžarske, Nemčije in Severne Makedonije), konzularni predstavniki (Avstrije, Madžarske, Poljske, Kosova in Slovaške), podpredsednik judovske skupnosti Slovenije Igor Vojtic, glavni rabin slovenske judovske skupnosti Ariel Haddad, škof evangeličanske cerkve Leon Novak, častni občani Lendave, direktor sinagoge Maribor Boris Hajdinjak, direktor judovskega centra Ljubljana Robert Valt in župan Občine Lendava, Janez Magyar
Predsednik Pahor je v nagovoru poudaril, da letošnje obeleževanje mineva v opozorilih, da “ne smemo pozabiti.” “Počasi odhaja generacija tistih, ki so to tragedijo doživeli in z njimi odhaja neposreden spomin na moralno dno civilizacije,” je dejal predsednik republike in dodal, da je naša moralna dolžnost in odgovornost, da te spomine sprejmemo in predamo naprej naslednjim generacijam kot enega izmed stebrov miru; samo spominjanje namreč ni dovolj, pozaba bi bila nesrečen uvod v novo strahoto in sramoto.

Izrazil je ponos nad dogodki, s katerimi je slovenska država letos obeležila mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnico osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. V imenu države se je predsednik Pahor pred dnevi udeležil Foruma voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst v Jeruzalemu ter nato komemoracije ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, kamor so ga spremljale nekdanje slovenske interniranke in predstavnik ukradenih otrok.

Obe spominski slovesnosti sta minili v duhu sprave in spominjanja na najtemnejše dogodke zgodovine ter v prizadevanjih za strpno besedo in sožitje.

Govor je predsednik Pahor sklenil s pozivom, da kot posamezniki nikdar ne smemo biti ravnodušni do skupnosti, da moramo paziti drug na drugega in živeti v sožitju in spravi drug z drugim.

Ob tej priložnosti je predsednik republike gospe Eriki Fürst podaril spominsko medaljo, ki so jo prejeli vsi preživeli taboriščniki, udeleženci spominske obletnice ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. Gospa Erika Fürst, edina še živeča Judinja iz Prekmurja, ki je preživela holokavst, se zaradi zdravstvenih težav žal ni mogla udeležiti spominske slovesnosti v Auschwitzu, zato ji je predsednik Pahor spominsko medaljo prinesel v Lendavo. Ob tem je dejal, da je Erika Fürst “moralni spomenik, ki nas navdihuje.”

Na spominski slovesnosti v lendavski sinagogi so otvorili tudi fotografsko razstavo spominskega centra holokavsta Yad Vashem in Sinagoge Maribor z naslovom Auschwitz – kraj na Zemlji: Auschwitz Album.

Program s tradicionalnim branjem imen slovenskih žrtev holokavsta je Občina Lendava pripravila v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Judovskim kulturnim centrom Ljubljana. Molitev za umrle je zmolil rabin Judovske skupnosti v Sloveniji Ariel Haddad.