Sveže

VIDEO, FOTO: Položili temeljni kamen za največjo Sandozovo investicijo v državi, v Lendavi

Današnji dan je minil v znamenju položitve temeljnega kamna največje naložbe v zgodovini podjetja ter naše države, visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. “Ob koncu leta pa s ponosom napovedujemo prvi korak na poti uresničitve naše naložbe, ki je hkrati ena najvišjih v slovensko gospodarstvo doslej,” so dejali. V regijo naj bi center prinesel okoli 300 novih zaposlitev.
 Nov mejnik v Lekovi zgodovini klije v Pomurju, kjer se prepletajo kulture, znanje in prometni tokovi ter predstavlja pomemben prispevek za širši razvoj v regiji. Visokotehnološki proizvodni center v Lendavi bo Slovenijo umestil med ključne države na področju biofarmacevtike. Utrdil bo Sandozovo vodilno vlogo pri oskrbi bolnikov s podobnimi biološkimi zdravili in omogočil delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.

Današnji prireditvi ob položitvi temeljnenga kamna, katero so začinili pevec Tomi Meglič ter laibach, so prisostvovali predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, veleposlanica Švicarske federacije v Sloveniji Gabriele Schreier, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik uprave Sandoza Richard Saynor in globalni vodja Sandozovih Tehničnih dejavnosti dr. Glenn A. Gerecke.

Predsednik uprave Leka in Sandoza Slovenija, mg. Robert Ljoljo:

Visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil, ki naj bi zaživel leta 2026, je Sandozova strateška naložba, ki krepi Lekov položaj v Sandozu in vlogo Slovenije v evropski farmacevtski panogi na področju podobnih bioloških zdravil. Lendavsko in regijsko gospodarstvo vstopa v najsodobnejšo vejo farmacije, ki ima velik potencial za rast. Vrednost naložbe je ocenjena na 400 milijonov dolarjev, center pa bo omogočal nadaljnja vlaganja in širitev proizvodnje.

Lek z investicijo načrtuje 300 novih zaposlitev, med njimi visoko usposobljene strokovnjake z različnih področij farmacije, kemije, biokemije, IT, inženiringa, avtomatizacije procesov ter druge tehnične kadre. Omenjena investicija bo v celoti zgrajena na obstoječi lokaciji v okviru Poslovno-industrijske cone Lendava, investicija pa bo zasledovala nizke obremenitve naravnega okolja.

Predsednik Vlade RS Robert Golob je dejal, da je ponosen, da je Slovenija privlačno okolje za tuje tehnološke naložbe, kar dokazuje današnji dogodek. Slovenija je po njegovem prepričanju zanimiva, ker ima dobro infrastrukturo in razvojno okolje pa tudi “ljudi z znanjem, ki nam jih zavida cela Evropa”. Lek v Lendavi trenutno proizvaja antiinfektive in pakira končne farmacevtske izdelke. Po navedbah podjetja je današnja položitev temeljnega kamna za prvo fazo gradnje novega visokotehnološkega centra začetek največje naložbe v zgodovini Leka.

Dr. Robert Golob, predsednik vlade RS: