Sveže

VIDEO, FOTO: Krvodajalstvo: Nov stokratnik, tokrat iz Hotize

Občina Lendava ima novega stokratnika v krvodajalstvu. To je včerajšnji dopoldan postal Franc Špilak iz Hotize, sicer direktor Doma starejših Lendava. Kri je prvič daroval v četrtem letniku srednje šole, ko je to bil nekakšen izziv med vrstniki. No, krvodajalstvo mu je od takrat ostalo v krvi, bi lahko rekli, ta pa je najbrž že velikokrat komu rešila življenje.
Franc Špilak je včerajšnji dopoldan kri na soboškem oddelku Centra za transfuzijsko medicino Maribor, ki se nahaja v prostorih Splošne bolnišnice Murska Sobota, dal stotič. Špilak je v Rakičanu kri oddal 89-krat, le enajstkrat pa je to hvale vredno gesto opravil drugje. Kot je ta dejal za naš spletni portal, je prvo darovanje krvi bil nekakšen srednješolski izziv med vrstniki, a mu je to vse od takrat ostalo v krvi, bi lahko rekli. Špilaka je med tem plemenitim dejanjem pozdravil tudi Bojan Korošec, direktor bolnišnice. na koncu je Špilak prejel tudi zahvalo z manjšo pozornostjo in bil vidno ganjen.

Že sicer pa ima Občina Lendava sedem oseb, ki so kri darovali najmanj 100-krat. Največkrat je bila kri darovana 141-krat, oseba pa je še pet let aktivni krvodajalec. Absolutni unikat na območju naše države pa sta brata Horvat iz Kapce, sicer dvojčka, ki imata oba 135 darovanj.