Ostalo

VIDEO, FOTO: Gasilci iz območja Lendave ter gasilci iz Murskega Središča skupaj uspešno pogasili požar na mejnem območju

Včerajšnji večer ob 19.38 uri so prostovoljni gasilci iz Lendave ter Petišovcev bili obveščeni o požaru v naravnem okolju in sicer na območju Petišovcev, tik ob vsem dobro poznani “Petdinarki.” Ob prihodu na kraj so gasilci ugotovili, da gori predvsem trstičje in ostala podrast, dostop do požarišča pa je bil otežen zaradi razmočenega terena, saj je šlo za del mrtvega rokava bližnje reke Mure.
Regijski center za obveščanje je včeraj prejel več prijav o požaru na območju Petišovcev in na požarišče, ki je bilo locirano tik ob vsem dobro poznani “Petdinarki,” napotil gasilce PGD Lendava ter PGD Petišovci. Ob prihodu na kraj sta obe ekipi ugotovili, da bo potrebna večja moštvena pomoč, saj je požar, ki je domnevno bil podtaknjen, pogojev za samovžig namreč ni bilo, bil že zelo razširjen, dodaten zagon pa so mu dajali še sunki vetra, ki so situacijo vse bolj slabšali.

Poveljnik PGD Lendava Tomislav Kepe je nemudoma, preko regijskega centra za obveščanje aktiviral gasilske enote PGD Dolnji Lakoš, PGD Dolina in PGD Petišovci. Na kraju je bila tudi Policija. Že kmalu se je izkazalo, da dejansko gori na območju Hrvaške, dobesedno tik ob meji med državama, zato je Kepe aktiviral še prostovoljne gasilce iz Murskega Središća, s katerimi PGD Lendava sicer že vrsto let zelo dobro sodeluje. Ti so bili v pripravljenosti, a seveda do požarišča niso imeli dostopa zaradi reke Mure.

Ker je šlo za območje mrtvega rokava Mure, je teren bil zelo razmočen. Ob prihodu na kraj je bilo dogovorjeno, da se gasilci iz Murskega Središća ter Doline do požarišča podajo peš in sicer z naprtnjačami (nahrbtniki z vodo), pred slednjimi pa se je v goščo, kolikor je to sicer bilo mogoče, odpravila gasilska cisterna PGD Dolina, ki je primerno vozilo za tovrstni teren. Gasilci so si tako pot do požarišča utirali s svetilkami, s slednjimi pa so osvetljevali tudi teren med gašenjem. Ogenj so slednji lahko krotili zgolj peš, svoje pa je dodal še veter, ki se je takrat k sreči precej umiril.

Gasilske ekipe so tako ogenj obkrožile iz več strani. Med tem, ko so eni gasili, so drugi bili v pripravljenosti in sicer na način, da so varovali okolico, da se ogenj ne bi še dodatno razplamtel. Požar, ki sicer ni kazal znakov popuščanja, je tako uspešno ukrotilo 39 gasilcev, intervencija pa je med drugim bila dober pokazatelj, da gasilci na obeh straneh meje sodelujejo odlično. Gasilci so se v gasilske domove vrnili v poznih večernih urah in da je čezmejno sodelovanje bilo zelo dobro, je potrdil tudi poveljnik Gasilske zveze Lendava, Ivan Kasnik, ki je prevzel vodstvo intervencije.