Ostalo

Dr. Robert Golob v Lendavi: “Na področju investicij v visoko tehnologijo biofarmacije nam je uspelo postati mala Švica”

Predsednik vlade dr. Golob je ob včerajšnji priložnosti dejal, da gre za izjemno pomemben korak tako za Lendavo, kot tudi za Prekmurje in nenazadnje za celo Slovenijo. “Slovenija je izjemno privlačno okolje za tuje visokotehnološke naložbe, med drugim zaradi dobre infrastrukture. Privlačna, ker ima v resnici precej dobro razvojno okolje, imamo ljudi z znanjem, ki nam jih zavida cela Evropa,” je poudaril predsednik vlade in dodal, da je Sandoz prepoznal Slovenijo kot svojo ključno točko, na kateri bo ne samo temeljil razvoj biozdravila, ampak gradil tudi svojo prihodnost.
V Lendavi smo včeraj obeležili položitev temeljnega kamna za prvo fazo novega visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil. Gre za največjo Lekovo naložbo do zdaj, švicarski Sandoz, katerega del je Lek, pa bo zanjo namenil nekje do pol milijarde ameriških dolarjev. V regijo naj bi center prinesel okoli 300 novih zaposlitev. S svojo prisotnostjo so dogodek počastili predsednik vlade dr. Robert Golob, švicarska veleposlanica v Sloveniji Gabriele Schreier, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik uprave Sandoza Richard Saynor ter globalni vodja Sandozovih tehničnih dejavnosti Glenn A. Gerecke.

“Morda pretiravam, če rečem, da je prihodnost Sandoza odvisna od Slovenije, vendar mislim, da gre za zelo lepo simbiozo med obema in verjamem, da bomo to simbiozo znali izkoristiti v dobrobit obeh strani,” je dejal premier. Spomnil je na besede, ki jih je izrekel na vrhu gospodarstva pretekli teden, ko je dejal, da smo pred tridesetimi leti sanjali, da bi postali Švica: “Na področju investicij v visoko tehnologijo biofarmacije nam je uspelo postati mala Švica. Danes si želim, da bi bil to zgled vsem ostalim območjem in področjem, ne samo regijam v Sloveniji, ampak tudi ostalim panogam.” Spomnil je, da je Vlada Republike Slovenije povečala vlaganje v inovacije, znanost in razvoj: “In če je bilo teh v letu 2021 za 300 milijonov evrov, v lanskem letu za 350 milijonov, letos pa že 410 milijonov evrov, bo prihodnje leto teh sredstev za več kot 550 milijonov evrov,” je izpostavil predsednik vlade in dodal, da: “S tem, ko vlagamo v znanost in razvoj, omogočamo, da se bodo podobne male Švice zgodile tudi na drugih področjih.” Po prepričanju predsednika vlade lahko skozi znanost in razvoj ustvarjamo visokotehnološka delovna mesta, kjer bomo ustvarjali znanje, ki bo prepoznano v celem svetu in zaradi katerih bo kapital iz celega sveta pritekel v Slovenijo.

Vlada Republike Slovenije in Lek farmacevtska družba d.d., član skupine Sandoz, sta memorandum o soglasju (MoS) o načrtovani naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi podpisala marca letos. Naložbo Leka, sicer dolgoročnega strateškega vlagatelja, družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega podjetja, v Visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil je država podprla z neposredno investicijsko spodbudo. Ocenjena vrednost naložbe je predvidoma 400 milijonov evrov. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, s poudarkom na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo. Polno obratovanje proizvodnega centra z nizkimi okoljskimi vplivi je načrtovano ob koncu leta 2026.

Prvi od treh objektov, ki bodo zgrajeni na območju sedanje Lekove lokacije v Lendavi, bo namenjen generiranju energentov za obstoječo proizvodnjo in potrebe prihodnjega centra za proizvodnjo učinkovin za podobna biološka zdravila. Center bosta sestavljala še najsodobnejši proizvodni in skladiščni objekt. Skupne površine vseh bodo obsegale 40.000 m2. Obratovanje centra bo predvidoma steklo do konca leta 2026.

Podobna biološka zdravila omogočajo prihranke ter povečuje vzdržnost zdravstvenih sistemov. Biofarmacevtska proizvodnja je zahtevna in pogojuje najvišjo stopnjo čistosti, obenem pa so zanjo značilni nizki vplivi na okolje. Novi center je zasnovan tako, da vključuje najboljšo razpoložljivo tehnologijo za zmanjševanje porabe energije in naravnih virov.

Predsednik uprave Sandoza Richard Saynor je izpostavil: “Naložba v Lendavi temelji na močni tradicija Leka v Sloveniji in krepi razvojni potencial pomurske regije, zlasti glede na bližino naših obstoječih proizvodnih in komercialnih dejavnosti. Novi proizvodni center za podobna biološka zdravila bo še dodatno okrepil naše proizvodne zmogljivosti in podprl naše ambicije za spodbujanje nadaljnje rasti globalnega portfelja podobnih bioloških zdravil. Nov center in možnost nadaljnjih naložb in razširitev proizvodnje sta znak, da Sandoz še naprej ostaja zavezan Sloveniji.”

Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka, se je zahvalil za dosedanjo podporo državi in poudaril razvojni potencial naložbe: “Slovenija in Sandoz bosta z izvedbo naložbe v Lendavi okrepila svojo vlogo pri dostopnem zdravljenju bolezni, ki jih klasična zdravila ne zdravijo. V polnem zagonu je že začetni tim naših strokovnjakov, v katerem je 35 izvrstnih sodelavcev. Postopoma se jim bodo pridružili visoko usposobljeni kadri z različnih področij, od farmacije, kemije in biokemije do informacijskih tehnologij in avtomatizacije procesov. Kot najuglednejši delodajalec se zavedamo naše soodgovornosti, da najboljše talente zadržimo doma.”

Lendavska lokacija bo po začetku polnega delovanja ključnega pomena za proizvodnjo učinkovin za Sandozova podobna biološka zdravila za zdravljenje bolnikov na področju revmatologije, onkologije in imunologije.