Ostalo

Včeraj v Lendavi dva varnostna incidenta: Osnovnošolec v šolo s plinsko pištolo in grožnja srednji šoli o strelskem pohodu

Policisti so po nedavni grožnji z nasiljem v teh dneh okrepili prisotnost v okolici šol. Tudi včeraj so izvajali aktivnosti za zagotavljanje varnosti, z ukrepi pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Sta se pa včeraj v Lendavi zgodila dva resna varnostna incidenta. Na Dvojezično osnovno šolo (DOŠ) I Lendava je osnovnošolec prinesel plinsko pištolo, na našem spletnem mediju pa smo prejeli obvestilo, da se bo na Dvojezični srednji šoli Lendava zgodil poboj petnajstih ljudi. Naše uredništvo je po prijavi obiskala policija in kriminalisti.
Na DOŠ I Lendava s plinsko pištolo

Policisti so bili včeraj dopoldan obveščeni, da je bila na Dvojezično osnovno šolo I Lendava prinesena plinska oz. štartna pištola brez nabojnika in nabojev, ki je bila zasežena. “Točna kategorizacija pištole sledi po pridobljenem strokovnem mnenju. Policisti primer po usmeritvah državnega tožilstva obravnavajo kot prekršek po Zakonu o orožju. Zadeva se obravnava tudi v smeri suma storitve kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti in kaznivega dejanja zanemarjanje mladoletne osebe, sledi zbiranje obvestil v tej smeri in nato ustrezen ukrep,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Iz Dvojezične osnovne šole I Lendava so o varnostnem dogodku obvestili tudi starše učencev. V obvestilu so zapisali, da so dotičnega učenca takoj umaknili od pouka in da so na šoli bili še posebno pozorni na varnost vseh, učencev in delavcev zavoda. “Učenec je po mirnem razgovoru strelno orožje predal delavki šolske svetovalne službe. Vodstvo šole je o zadevi takoj obvestilo policijo in ministrstvo. Zadevo vodi policija. Šola bo sledila njenim navodilom,” so zapisali in poudarili, da je kljub dogodku zavod varen ter zaključili, da se starši naj z otroci pogovorijo.

Dvojezična osnovna šola I Lendava

Preko spletne platforme Facebook našemu uredništvu sporočil, da bo na lendavski dvojezični srednji šoli streljanje

Žal pa dogodek na lendavski prvi osnovni šoli ni ostal osamljen. Že kmalu so se policisti ter kriminalisti oglasili tudi v našem uredništvu, saj smo preko spletne platforme Facebook v naše uredništvo prejeli sporočilo, da bo oseba L. K. (profil je bil najbrž ustvarjen zgolj za ta namen), izvedel strelski pohod na Dvojezični srednji šoli Lendava, kar smo nemudoma naznanili Policiji. Zapisal je, da bo stregel po življenju petnajstim izbranim osebam, učitelju telesne vzgoje in tudi uredniku spletnega medija Lendavainfo. Zapisal je še, da bo pokončal tudi sebe.

Policisti in kriminalisti so tako v našem uredništvu zavarovali dokaze, pri čemer smo jim nudili vso potrebno podporo, so pa se policisti odpravili tudi pred srednjo šolo, kjer bodo najbrž ostali tudi v prihodnjih dneh. V zvezi s tem dogodkom smo današnje jutro govorili tudi z ravnateljico Dvojezične srednje šole Lendava, Silvijo Hajdinjak Prendl, ki nam je dejala, da so “nemudoma pričeli slediti vsem predpisanim varnostnim protokolom, zaklenili vsa vrata šole razen glavnih, kjer so bili policisti in obvestili ministrstvo, od koder so sporočili, da naj bomo pozorni. Grožnjo smo vzeli resno in poostrili nadzor.”

“Policisti smo bili 10.4.2024 obveščeni, da so na enega izmed spletnih portalov na območju PU Murska Sobota prejeli grožnje zoper življenje in telo s strani neznanega storilca. Kriminalisti in policisti so izvedli prve nujne ukrepe za zagotovitev varnosti glede izrečenih groženj, hkrati pa zbrali prva nujna obvestila v zvezi storjenega kaznivega dejanja. Po posvetu z Okrožnim državnim tožilstvom je bil zavarovan dokazni material v povezavi s storjenim kaznivim dejanjem. V tej zvezi kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v smeri potrditve storjenega kaznivega dejanja s ciljem izsleditve storilca izrečenih groženj,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Dvojezična srednja šola Lendava

Policija vse primere obravnava z resnostjo

Po besedah več ravnateljev osnovnih šol je pouk včeraj potekal kot običajno. Na nekaterih šolah so zaradi grožnje z nasiljem okrepili varovanje, poleg tega so se učitelji z učenci pogovarjali o aktualnem dogajanju in morebitnih strahovih. “V policiji se na vsak tovrstni primer odzovemo in nemudoma izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščamo pristojne službe,” so zapisali.