Ostalo

Vandalizem v Razkrižju: Župan sam našel storilca in mu, ker se je javil, dejanje odpustil

Prebivalci na lokalni cesti Razkrižje – Veščica – Gmajna so upravo Občine Razkrižje pred dnevi obvestili o vandalizmu. V “akcijo” izsleditve storilcev se je podal tudi tamkajšnji župan Stanko Ivanušič in že po štirinajstih urah od objave dosegel, da se je storilec slednjemu javil sam. Župan je zapisal, da mu je storilec razodel svojo stisko, ta pa mu je, ker se je javil, dejanje odpustil.
Precej zanimiva zgodba tokrat prihaja iz Razkrižja. V omenjeni majhni občini, kjer je vandalizem izjemna redkost, je do slednjega žal tokrat prišlo. V iskanje storilca se je poleg policije vključil tudi tamkajšnji dolgoletni župan, Stanko Ivanušič in s pomočjo socialnega spletnega omrežja storilca prepričal, da se mu slednji javi ter zapisal še, da mu bo v tem primeru dejanje odpuščeno. Kot je župan Ivanušič zapisal bo to nepremišljeno dejanje storilcu odpustil, če se slednji opraviči in zaveže, da kaj takega nikoli več ne bo storil.

“Prebivalci na lokalni cesti Razkrižje – Veščica – Gmajna, so upravo občine obvestili o vandalizmu.” Kot je zapisal župan, so tistega dne občani “slišali skupinico mladih, dva ali več, ki so bili glasni, udarjali s palicami s katerimi je označena cesta za zimsko službo, jih lomili, podirali tudi cestne smernike in dražili pse, ob cesto odvrgli tudi svoja oblačila, … ki so jih prišli iskat naslednji dan.” Ker se je v raziskovanje tega nepremišljenega dejanja vključila tudi policija in ker se je vsaj za enega storilca, ki je bil poleg vedelo, je župan Ivanušič zapisal: “Storilcem dajem ponudbo, da me kadar koli pokličejo ali me obiščejo ter se za dejanje opravičijo in se zavežejo, da tega več ne bodo počenjali. Takrat smo jim pripravljeni to odpustiti. Enaka ponudba velja tudi za starše, če so izvedeli kaj so otroci počeli. V nasprotnem primeru bo preiskava potekala naprej.” Domačini so namreč enega od fantov prepoznali in se niso želeli izpostavljali. “Torej ponudba – opravičilo – zaveza, da se to več ne bo zgodilo,” je še zapisal župan, ki je zadevo seveda vzel resno.

Storilec se je županu javil sam, 14 ur po objavi na Facebooku

“Trajalo je 14. ur od objave mojega prispevka o vandalizmu na razkriškem delu lokalne ceste na Gmajni. Sporočilo s pozivom, naj se storilec javi sam, ker se le v tem primeru lahko dogovorimo o odpustku, sem objavil v petek, 5. marca ob 19.00 uri. Že naslednjega dne, v soboto, 6 marca ob 9.00 uri, torej samo po 14. urah, se je storilec na moj poziv sam javil. Razodel mi je svojo stisko v kateri se je znašel, ki pa po njegovi lastni presoji ne opravičuje tega kar je storil. Za vse se je iskreno opravičil in mu je za to zelo žal in hkrati dal obljubo, da tega nikoli več ne bo storil. O vsem sva se iskreno pogovorila in človeku verjamem, da mu je za storjeno iskreno žal, še posebej, ker ga poznam in vem, da ima svoje kraje in tudi ljudi rad,” je zapisal Ivanušič. in zaključil: “Cenim takšno dejanje kesanja, kajti to ni enostavno. Še vedno pa sem prepričan, da je to glede na majhnost škode, zadosten vzgojni ukrep in nek človeški pristop, da se tovrstna dejanja domačih ljudi, v domačem kraju v celoti odpravijo. Razumem tudi tiste, ki ste bili za takojšnjo kazen, vendar, tudi vi imate otroke ali celo vnuke in pomislite, kako bi bilo, če se to zgodi vam, zagotovo bi vam bilo težko in bi si ravno tako želeli podobnega razpleta.”


FOTO: Stanko Ivanušič FB