Ostalo

V teh dneh se pričenja sezona os in sršenov

Te dni se bo iz novih gnezd, ki so navadno v votlih drevesih, luknjah v tleh ali v ostrešjih hiš in drugih stavb, izlegla prva generacija letošnjih os in sršenov. Poleg strokovno usposobljenih oseb pri odstranjevanju gnezd posredujejo tudi gasilci, denimo v Gaberju so tamkajšnji gasilci bili na delu minulo nedeljo.
Sršen je največji predstavnik v družini os in je izjemno miroljubna žuželka. Če pa mu pot prekrižamo v neposredni bližini njegovega gnezda, lahko tudi napade. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano letos ne poročajo po kakšnem večjem povpraševanju po uničevanju sršenov, se pa ti najraje razpasejo predvsem zaradi obilice sladkega sadja in ugodnih temperatur.

Večina se nas seveda ob pogledu na sršena, strese, prva misel pa je boleč pik. Tudi če imamo sršenje gnezdo blizu, ni bojazni za napad, saj človeka ponavadi pustijo dokaj blizu, a je res, da je občutek, ko vemo za sršenje gnezdo v naši bližini, zelo neprijeten. Prav zaradi občutka in strahu se odločamo za odstranitev sršenjega gnezda, največkrat pa na pomoč pokličemo gasilce, odstranitev sršenjega gnezda pa opravijo tudi pripadniki nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Čeprav je sršenji pik izjemno boleč, je ta bolj podoben osjemu kot sršenjemu. Vsebuje pester nabor aminokislin, ki delujejo na živčne končiče in celice. V praksi to pomeni, da bi zdrav in ne-alergičen človek potreboval sto pikov sršenov za resne komplikacije, med tem ko bi čebel denimo moralo biti tisoč. Oteklino in rdečico lahko zdravite sami, a v kolikor zaznate motnje dihanja in oteklost celotnega telesa, pa se odpravite nemudoma k zdravniku.

Ljudem, ki v odstranjevanju gnezd niso vešči, je seveda takšno delo odsvetovano. V kolikor vas sršeni ne ogrožajo, gnezd ne odstranjujte. Gre za pomemben člen v naravi, med žuželkami pa so najizrazitejši roparji, kot je denimo v gozdovih volk.

Odstranjevanje gnezd

Pomembno je vedeti, da vsi gasilci nimajo prave opreme za odstranitev, a bodo tisti s pravo opremo ukrepali približno enako kot pripadniki nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Sršene se načeloma odstrani z raznimi insekticidi, gasilci pa lahko uporabijo gasilni aparat z ogljikovim dioksidom, ki gnezdo oziroma sršene v njem, zamrzne. V vsakem primeru pa je na pomoč najbolje poklicati nekoga, ki se ukvarja z dezinsekcijo.