Ostalo

V Srbijo odšla 16. skupina slovenskih policistov, med njimi tudi policist iz PP Lendava

Slovenska policija je v teh dneh v Srbijo napotila šestnajsto skupino policistov; tako bodo med 14. novembrom in 14. decembrom 2018 štirje policisti pomagali srbskim kolegom nadzorovati prehajanje državne meje zaradi povečanega števila migrantov.
Pred odhodom jih je sprejela v. d. generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. Sprejemu sta prisostvovala tudi Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije in Darjo Cizel iz Uprave uniformirane policije.

V Srbiji bodo en mesec naloge opravljali policisti Peter Lipič iz Policijske postaje Gorišnica, Robert Göncz iz Policijske postaje Lendava, Alojzij Perko iz Policijske postaje Cerknica in Marko Mulej iz Policijske postaje Bled.

Policisti bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije za varovanje državne meje Zaječar. Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje izvajali v delovni policijski uniformi, ne bodo pa izvajali nalog s področja zagotavljanja javnega reda in miru.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Srbije, Generalno policijsko upravo, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Srbije v okviru skupnega ukrepanja, ki je bil podpisan 6. decembra 2016 v Rimu.

Robert Göncz -levo