Ostalo

V Severno Makedonijo odhaja na delo že 44. skupina slovenskih policistov, tudi policist iz mejne policije Petišovci

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 44. skupino policistov. Med 18. marcem in 17. aprilom 2020 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.
Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Robert Nedok iz Postaje mejen policije Petišovci (PU Murska Sobota), Ljubomir Siničič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor (PU Maribor), Tomaž Žebrek iz Policijske postaje Radlje ob Dravi (PU Celje), Rajko Gabrovec iz Sektorja uniformirane policije (PU Ljubljana), Albert Lah iz Postaje mejne policije metlika (PU Novo mesto) in Željko Urgl iz Sektorja uniformirane policije (PU Kranj).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije udeležila pa se ga je tudi Helena Tomaževič iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU.

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Refik Hodžič iz Sektorja uniformirane policije (Policijske uprave Ljubljana), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo policijske naloge tokrat opravljali na območju Postaje mejne policije Medžitlija (Police Station for Border Control and Border Surveillance Medžitlija) in izven območja mejnega prehoda Medžitlija (zelena meja), ki je južno od Bitole. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.